Retro szalagos fánk

Retro szalagos fánk

Éppen belefért még egy sütésnyi hagyományos farsangi fánk az idei évadba, ami az őszi eltevésű csipkelekvárral megbolondítva ismét ifjú koromat idézte.

5 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 20 darab fánkhoz:

  • 3.5 dl tej
  • 4 dkg friss élesztő
  • 3 ek porcukor
  • 50 dkg fehér liszt
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 ek rum
  • 1 mokkáskanál só

A sütéshez:

  • 8 dl étolaj

A tálaláshoz:

  • vaníliás porcukor
  • csipkelekvár
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A langyos tejbe 1 evőkanál porcukrot keverünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel megszórjuk és felfuttatjuk. A kelesztőtálba szitáljuk a meglangyosított lisztet, a közepébe ütjük az egész tojásokat és a tojássárgájákat, beletesszük a maradék porcukrot, sót és a felfutott élesztős tejet. Laza mozdulatokkal összeállítjuk, közben apránként hozzáadjuk az enyhén felmelegített vajat és a rumot. Simára gyúrjuk, letakarjuk, félóra alatt duplájára kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Határozott mozdulattal kiszaggatjuk úgy, hogy a forma ne nyomja össze a korongok oldalát. Ha élesen vágjuk el, a fánk szép magasra feljön sütés közben, ettől is szép szalagos lesz. Letakarjuk, 20 percig pihentetjük.

Magas, széles, fedeles sütőedényben felforrósítjuk az olajat. A korongokat kézben fogjuk, hüvelykujjainkat beletéve mélyedést alakítunk ki a fánkok tetején, majd ezzel lefelé, ötösével a forró olajba helyezzük. Ha rögtön megbarnul, túl forró az olaj, ilyenkor kevés hideg olajat öntünk hozzá. Előtte érdemes 1 csipet nyers tésztával ellenőrizni. A fánkokat lefedjük, kb. 50 mp alatt aranysárgára sütjük. Megfordítjuk, és fedő nélkül alig 1 perc alatt a másik oldalát is pirosra sütjük. A sütést mindaddig ugyanígy folytatjuk, amíg tart a nyers tészta. A szalag kialakulását a sok olaj is befolyásolja, mert ha ’nehéz’ a tésztánk és leül a lábas aljára, akkor bő olaj esetén a megfordításkor már nem lesz szalagos. A kisült fánkokat papírtörlővel bélelt tálba sorakoztatjuk. Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük és házi csipkelekvárral kíséretében frissiben tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fotózta: Nyersné Vajda Márta