Ricottás-spenótos tésztatekercs

Ricottás-spenótos tésztatekercs

Ezt a mutatós fogást főételként is tálalhatjuk, de nyolc személy számára pompás előétel is lehet. Adjunk mellé különféle levélzöldségekből összeállított friss, ropogós zöldsalátát.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 22.5 dkg ricotta
  • 0.25 kiskanál frissen reszelt szerecsendió
  • 3 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • 0.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 3 evőkanál friss zsemlemorzsa
  • 8 db friss zöld lasagne tésztalap összesen kb. 16 dkg
  • 50 dkg mélyhűtött spenót felengedve
  • 8.5 dkg pancetta (olasz császárszalonna) összevágva
  • 2 evőkanál zöldfűszer vegyesen apróra vágva, például petrezselyem, kakukkfű és oregánó
  • só és fekete bors
  • friss oregánólevelek a díszítéshez

A pirospaprika-mártáshoz

  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db nagy, piros húsú paprika kicsumázva és félbevágva
  • 1 kiskanál extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összevágva
  • 2 db paradicsom meghámozva, kimagozva és feldarabolva
  • 0.5 kiskanál cukor
  • 2.4 dl csirke- vagy zöldségalaplé
  • 1 evőkanál paradicsompüré
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 6-os fokozat), és olajjal kikenünk egy lapos tűzálló tálat.

A lasagnét lobogó vízben 3-5 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, jól lecsepegtetjük, majd egy tiszta konyharuhára terítjük száradni a lapokat.

A spenótot szűrőedényben lecsepegtetjük, közben egy kanál hátával kinyomkodjuk belőle a levét.

Egy vastag fenekű serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a fokhagymát és a szalonnát, majd 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, az egészet jól összekeverjük, azután hagyjuk kissé kihűlni.

Beletesszük a ricottát, a zöldfűszereket és a szerecsendiót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztalapok között, és szétterítjük rajtuk. A lapokat felgöngyöljük, és a tekercseket az előkészített tűzálló tálba tesszük.

A zsemlemorzsát összekeverjük a sajttal, majd a tekercsekre szórjuk. Betesszük a sütőbe, és 20-25 perc alatt ropogós barnára sütjük.

Közben elkészítjük a mártást. A grillsütőt a legmagasabb hőfokra előmelegítjük, és a félbevágott paprikát a héjas oldalával fölfelé fordítva addig grillezzük, amíg a héja megfeketedik és felhólyagosodik. Műanyag zacskóba rakjuk, megvárjuk, amíg kihűl, majd lehúzzuk a héját, és a húsát feldaraboljuk.

Felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a fokhagymát meg a paprikát, és 2 percig pirítjuk. Rászórjuk a lisztet, majd fokozatosan felöntjük az alaplével, közben folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paradicsompürét és a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelt hőfokon, fedő alatt 10 percig csendesen főzzük. Konyhai robotgépben simára keverjük a mártást. Visszaöntjük a lábasba, és időnként megkeverve óvatosan felmelegítjük.

Ferdén három darabra vágjuk, majd tányérokra tesszük a tekercseket. A mártás egy részét a tányérra, a tekercsek köré csurgatjuk, a maradékot külön tálban az asztalra készítjük. Oregánó levelekkel díszítve azonnal tálaljuk.