Rizottó sárgarépával recept

Rizottó sárgarépával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2754

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az arborio rizs sok vizet szív magába, ezért megfőzve kissé krémszerű. Rizottóhoz ez a legkedveltebb fajta, de ha nem sikerül beszerezni, hosszú szemű rizzsel is helyettesíthetjük.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 kiskanál olívaolaj
  • 1 db kis fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 db apró, (5 mm-es) kockákra vágott sárgarépa
  • 22.5 dkg arborio rizs
  • 1.25 dl száraz fehérbor
  • 4 dl mérsékelten sózott zöldségalaplé
  • 2.25 dl sárgarépalé
  • 1.25 dl víz
  • 4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy közepes teflonlábasban, mérsékelt lángon felhevítjük az olajat. Beletesszük a hagymát, és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, és puhára pároljuk. Végül beleöntjük a rizst, és az egészet elkeverjük.

Felöntjük a borral, és időnként megkeverve főni hagyjuk, amíg a bor fele elfő.

A zöldségalaplevet összekeverjük a répalével és a vízzel. Merőkanalanként a rizshez adjuk, mindig megvárva, hogy a rizs a korábbi adagot magába szívja. A rizst, folyamatosan kevergetve, körülbelül 20 percig főzzük. Levesszük a lángról, végül belekeverjük a parmezán sajtot, és megborsozzuk.

Tipp:

• Az alaplébe egy csipetnyi sáfrányt teszünk a 3. lépésben, hogy az étel színesebb, az íze pedig spanyolosabb legyen. Ezt a fogást érdemes olyankor elkészíteni, amikor a barátok vagy a családtagok közül valaki a segítségünkre lehet a kevergetésben.

Miért egészséges?

A sárgarépát feltehetően már a régi görögök és rómaiak is ismerték, de csak a középkorban terjedt el egész Európában. A korai változatok közül érdemes megemlíteni a vörös-, a bíborszínű és a feketerépát; a narancssárga változat a 17. századi holland nemesítőknek köszönhető. A sárgarépában található béta-karotin nélkülözhetetlen az éles látáshoz, valamint a bőr és a haj egészsége szempontjából. 14 dkg főtt sárgarépa az ajánlott napi bétakarotin bevitel háromszorosát tartalmazza.

A recept tápértéke:

Energia 354 kcal, zsír 8 g (ebből telített 4 g), fehérje, 11 g, szénhidrát 58 g, nátrium 200 mg (só 0,5 g), élelmi rost 2 g., Megfelelő káliumforrás (400 mg)


Rizottó sárgarépával recepthez kapcsolódó receptek

Rizottó sárgarépával

Rizottó sárgarépával

Az arborio rizs sok vizet szív magába, ezért megfőzve kissé krémszerű. Rizottóhoz ez a legkedveltebb fajta, de ha nem sikerül beszerezni, hosszú szemű rizzsel is helyettesíthetjük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés