Rizottó zsenge spenóttal

Rizottó zsenge spenóttal

A vitamindús rizottónak a zsenge spenótlevelek adnak friss ízt és erőteljes színt. Zöld salátával és olasz diós kenyérrel kínáljuk.

4 személyre

  • 1.2 l zöldségalaplé vagy 4 evőkanál zöldséglevespor
  • 5 evőkanál fehérbor
  • 25 dkg zsenge spenót
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg kerek szemű rizs (arborio vagy valione)
  • só és fekete bors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • ízlés szerint reszelt parmezán sajt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A zöldségalaplét felforraljuk, vagy 1,2 l vizet forralunk és feloldjuk benne a zöldséglevesport. Beleöntjük a bort, alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, és lassan főzzük.

A spenótot megmossuk, kivágjuk az ereket, a leveleket felaprítjuk.

Nagy serpenyőben vagy wokban felforrósítjuk az olajat. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra összevágjuk és 2–3 perc alatt az olajban puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne piruljon meg. Hozzáadjuk a rizst és kevergetve megfuttatjuk az olajon.

A rizsre ráöntünk egy merőkanálnyi levest, a hőfokot úgy állítjuk be, hogy lassan főjön. Addig kevergetjük, míg a rizs majdnem teljesen magába szívja a hozzáadott levest. Időről-időre újabb merőkanálnyi levest adunk hozzá, és állandóan kevergetve 15 percig főzzük.

Hozzáadjuk a spenótot és a maradék levest, majd állandó keverés közben a rizst készre főzzük. A rizottó akkor kész, ha a rizs nem túl puha és sűrű leves állaga van.

Sóval, fekete borssal és szerecsendióval ízesítjük. A rizottót egyenesen a főzőedényből tálaljuk. Ízlés szerint reszelt parmezánnal kínáljuk.