Rizses bárányhússal töltött padlizsán recept

Rizses bárányhússal töltött padlizsán
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1316

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A bárányhús és a fokhagymás-mentás rizs keverékével töltött padlizsán a közel-keleti konyha ízeit idézi.

4 személyre

  • 2 db közepes nagyságú padlizsán
  • 250 g sovány darált bárányhús
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 150 g vöröshagyma összevágva
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 0.5 kávéskanál őrölt római kömény
  • 100 g hosszú szemű rizs
  • 300 ml alaplé vagy víz
  • 1 evőkanál összevágott friss menta vagy kapor
  • 2 evőkanál összevágott friss petrezselyem
  • só, fekete bors

A díszítéshez:

  • apróra vágott friss menta és petrezselyem

A tálaláshoz:

  • natúr joghurt vagy félzsíros tejszín (tetszés szerint)

Elkészítés

Forraljunk vizet egy nagy fazékban, kevés sóval. Közben hosszában vágjuk ketté a padlizsánt, és vigyázva, hogy a héj meg ne sérüljön, vájjuk ki a húsát, és kockázzuk fel 1 cm-es darabokra.

A padlizsánhéjakat dobjuk a forrásban lévő vízbe, majd mérsékeljük a lángot, és lassan főzzük őket 2-3 percig, amíg megpuhulnak. Vegyük ki a vízből, tegyük háztartási papírtörlőre, hogy lecsöpögjenek, azután itassuk őket szárazra.

Forrósítsunk fel egy nagy, tűzálló serpenyőt, és zsiradék nélkül süssük a darált húst, amíg megbarnul, gyakran kevergetve, hogy ne maradjon darabos. Szűrőkanállal vegyük ki a húst, csöpögtessünk le róla minden zsíros lét, és töröljük ki a serpenyőt.

Melegítsük elő a sütőt 180 °C- ra (gázsütő: 4. fokozat). Öntsük az olajat és két evőkanál vizet a serpenyőbe, és süssük a padlizsán húsát, a fokhagymát és a hagymát kb. 5 percig, amíg a hagyma megpuhul. Tegyük vissza a húst a serpenyőbe, adjuk hozzá a koriandert, a köményt és a rizst, és keverve süssük még legalább 1 percig.

Öntsük hozzá az alaplét vagy a vizet, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, forraljuk fel, majd mérsékeljük a lángot, és lefedve, lassú tűzön, főzzük további 10-15 percig, amíg a rizs magába szívja a folyadékot. Keverjük hozzá a mentát (kaprot) és a petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.

Helyezzük el a padlizsánhéjakat egy lapos, tűzálló tálon, és kanalazzuk bele a tölteléket. Süssük sütőben 15-20 percig, amíg a töltelék kicsit megbarnul. Forrón tálaljuk, petrezselyemmel és mentával díszítve. Tegyünk rá joghurtot vagy tejszínt, ha szeretjük.

Tipp:

A tálaláshoz: Körítsük Marokkói sárgarépamártással és Pácolt póréhagymával.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 1046 kJ (249 kcal), Szénhidrát 27 g, Fehérje 17 g, Zsír 8 g (ebből telített zsír 1 g)


Rizses bárányhússal töltött padlizsán

Rizses bárányhússal töltött padlizsán

A bárányhús és a fokhagymás-mentás rizs keverékével töltött padlizsán a közel-keleti konyha ízeit idézi.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés