Régebben teljesen magától értetődő volt, hogy a tyúkok szabadon járkálnak a számukra elkerített területen, és kapirgálva táplálékot keresnek maguknak. Ezeknek az állatoknak sokkal ízletesebb volt a húsa, mint a mai szárnyasoké.
Főzzük a tyúkot sós vízben 2 óra hosszat. Vegyük ki, hagyjuk lecsepegni és húzzuk le a bőrét. Vágjuk 8 darabra. Tartsuk melegen a húst egy kevés forró csirkelében.
Forraljunk fel 4 dl csirkehúslevest és tegyük bele a rizst. Főzzük puhára.
Közben forrósítsuk fel a vajat, és a liszttel készítsünk világos rántást. Engedjük fel fokozatosan annyi csirkehúslevessel, hogy mártás sűrűségű legyen. Keverjük hozzá a citromlét és a rákvajat, ízlés szerint. Adjuk hozzá a tojássárgáját, és keverjük el.
Mossuk meg a turbolyát, itassuk le róla a vizet, és tépkedjük le a szárról a leveleket. Vegyük le a mártást a tűzről. Öntsük le a rizsről a levet, és szervírozzuk a mártással együtt a húshoz. Szórjuk rá a turbolyaleveleket. Tálalhatjuk úgy is, hogy a tálon koszorút formálunk a rizsből, és a húsdarabokat a közepébe helyezzük.