Rizskoch

Rizskoch

Egykor verekedtünk érte - és ha most eleszitek előlem...

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 8 dkg + 1 evőkanál cukor
  • 1 rúd vanília
  • 50 dkg rizs
  • 0.5 db citrom reszelt héja
  • 6 db tojás
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 evőkanál fahéj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Összekeverjük a tejet, a tejszínt, a cukrot és a kipergetett vaníliát, és a rizst puhára főzzük benne. Hozzáadjuk a citromhéjat, majd félretesszük hűlni (a felesleges tejet leöntjük róla).

A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgájákat ˝ evőkanál cukorral kikeverjük, és a már langyos rizshez keverjük.

A tojásfehérjét habbá verjük, közben hozzáadjuk a maradék fél evőkanál cukrot, és óvatosan ezt is a rizshez keverjük.

Kivajazunk egy sütőformát, és gazdagon megszórjuk zsemlemorzsával. A rizst a formába kanalazzuk, és a tetejét vékonyan megszórjuk a fahéjjal és a maradék zsemlemorzsával.

A rizskochot a sütőbe tesszük, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Gyümölcslekvárral vagy forró gyümölcsmártással tálaljuk.