Rizspuding sárgabarackkal recept

Rizspuding sárgabarackkal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1031

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ez a laktató, krémes puding a hagyományos angol desszert modern változata. Narancshéjjal és mazsolával ízesítjük, és fahéjjal fűszerezett, friss sárgabarackbefőttel kínáljuk. Akár családi étkezések, akár vendégeknek összeállított menü befejezéseként tálalhatjuk.
4 személyre

  • 1 db narancs reszelt héja
  • 4.5 dkg finom szemcséjű kristálycukor
  • 8.5 dl teljes tej
  • 10 dkg pudingrizs, gömbölyű szemű
  • 5.5 dkg mazsola
  • őrölt fahéj a beszóráshoz

A sárgabarackkompóthoz

  • 30 dkg friss érett sárgabarack, félbevágva és kimagozva
  • 1 db narancs leve
  • 1 db fahéjrúd

Elkészítés

A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 3-as fokozat). A tejet egy lábasba öntjük, és beletesszük a cukrot meg a narancshéjat. Folytonosan keverve, lassan felforrósítjuk, amíg a tej már csaknem felforr, és a cukor feloldódik.

A rizst és a mazsolát egy lapos, 1,5 literes tűzálló tálba tesszük. Ráöntjük a tejes keveréket, és összekeverjük.

30 percig sütjük a sütőben, majd megkeverjük, és további 45 percig sütjük. Ezalatt a rizs megpuhul, és a puding krémes állagú lesz.

Eközben elkészítjük a kompótot. A sárgabarackot a narancslével és a fahéjrúddal együtt egy vastag fenekű lábasba tesszük. Fedő alatt, mérsékelt hőfokon 10 percig pároljuk. Levesszük róla a fedőt, és még 5 percig főzzük, hogy a levét kissé elfője.

Kivesszük a fahéjrudat a kompótból. A rizspuding tetejére egy kevés őrölt fahéjat szórunk, majd a kompóttal együtt melegen tálaljuk.

Tipp:

• A pudingot az alaprecept szerint megsütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl. Ekkor négy, olajjal vékonyan kikent tálkába vagy csészébe kanalazzuk, közben jól lenyomkodjuk a masszát. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük, majd kistányérokra borítjuk, és az ugyancsak behűtött sárgabarackkompóttal tálaljuk. • Készítsünk édes grízpudingot szilvakompóttal. 8,5 dl tejet felforrósítunk 2 evőkanál mézzel és 1 hosszú, vékony citromhéjcsíkkal. Hozzáadunk 10 dkg búzadarát, és kevergetve felforraljuk, majd beleszórunk 5 dkg mazsolát, és olyan alacsonyra állítjuk a hőfokot, hogy a tejbegríz éppen csak csendesen főjön. Lefedjük a lábast, és időnként megkavarva 20-25 percig főzzük, hogy egészen besűrűsödjön. A szilvakompóthoz 30 dkg szilvát 1 narancs levével és 1 kiskanál frissen reszelt gyömbérrel egy vastag fenekű lábasba teszünk, lefedjük, és körülbelül 20 perc alatt nagyon puhára főzzük.

Miért egészséges?

• Az aszalt gyümölcsök természetesen édesek, ezért, ha ezzel készítjük a pudingot, alig kell hozzá cukrot adni. • A rizs és a tej tápanyagokban gazdag páros. A rizs megfelelő mennyiségű keményítőtartalmú szénhidrátot, rostot, B-vitaminokat és vasat, a tej fehérjét és kalciumot tartalmaz. A teljes tejnek köszönhetően pedig zsírban oldódó A-vitaminhoz is hozzájut a szervezetünk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 334 kcal (1393 kJ), fehérje 9 g, zsír 8 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 59 g, (ebből cukor 37 g), rost 2 g, A-, B12-vitamin, kalcium, B1-, B2-, B6-, C-vitamin, niacin, réz, kálium, cink


Rizspuding sárgabarackkal

Rizspuding sárgabarackkal

Ez a laktató, krémes puding a hagyományos angol desszert modern változata. Narancshéjjal és mazsolával ízesítjük, és fahéjjal fűszerezett, friss sárgabarackbefőttel kínáljuk. Akár családi étkezések, akár vendégeknek összeállított…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés