Rókagombaleves húsgombóccal recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 20 perc
Megnézték: |
Termesztett rókagombát kaptam a minap, és ebből főztem ízletes levest ebédre. Mi nagyon szeretjük, csak ritkán sikerül erdei, sárga rókagombát beszerezni, de ezzel is beérjük, amit a boltban árulnak.
- 10 dkg rókagomba
- 2 db közepes sárgarépa
- 1 db közepes fehérrépa
- 1 teáskanál ételízesítő
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi frissen őrölt bors
- 1 csokor petrzselyem
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 db közepes újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter csirkealaplé
- 2 dl víz
- 3 evőkanál napraforgó olaj
Húsgombóchoz:
- 10 dkg darált marhahús
- 1 kávéskanál só
- 1 késhegynyi bors
- 1 evőkanál vagdalt petrezselyem
- 1 db tojás
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 kis darab vöröshagyma (reszelve)
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
Az olajon megpirítjuk a karikára vágott hagymát, és zúzott fokhagymát, majd a tisztított zöldségeket karikázzuk bele a lábasba. Sózzuk, borsozzuk, megpaprikázzuk, jól összerázzuk, majd felöntjük az alaplével.
Jól felforraljuk a levest, majd takarékra vegyük a lángot, és a mosott, szeletelt rókagombát beledobjuk a levesbe. Ízesítésnek ételízesítőt használjunk.
A leveshez öntsük a vizet, hogy ne forrjon, és vizes kézzel gombócokat formázzunk a húsmasszából a levesbe. Addig főzzük lassú lángon, amíg feljönnek a tetejére, és még 15 percig főzzük.
A kész levest tálaljuk petrezselyemzölddel megszórva.
Húsgombóchoz: A húshoz keverjük a fűszereket, a reszelt hagymát és a zöldet, meg tojást, és a morzsával jó állagú masszát készítsünk.
Hagyjuk 10 percet pihenni hűtőben.