Ropogós müzliszelet recept

Ropogós müzliszelet
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
4028

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kezdjük egészségesen a napot ezzel a kétféle zabból sült csemegével! Mi több, buzdítsunk erre másokat is: a müzlirudakat műanyag fóliába, majd színes csomagolópapírba burkoljuk, és csinos kosárkába téve meglephetjük vele szeretteinket és ismerőseinket.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 12.5 dkg zabpehely vagy zabkása
  • 5.5 dkg zabdara
  • 5 dkg sima liszt (BL 51)
  • 9 dkg durvára aprított aszalt sárgabarack
  • 4 dkg durvára aprított dióbél
  • 2 evőkanál pirított búzacsíra
  • 4 evőkanál almalésűrítmény
  • 2 evőkanál világosbarna cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 kiskanál vaníliaeszencia

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 4-es fokozat). Egy 2818 cm-es tepsit vagy sütőlapot kibélelünk alufóliával; a fólia széleit a tepsi pereménél valamivel hosszabbra hagyjuk. Befújjuk olajozóspray-vel, vagy kikenjük egy kiskanálnyi olívaolajjal.

A zabpelyhet és a zabdarát egy másik tepsibe tesszük, és körülbelül 10 percig pirítjuk, amíg világosbarnára pirulnak és illatozni kezdenek. Áttesszük egy nagy keverőtálba, és hozzáadjuk a lisztet, a sárgabarackot, a dióbelet, valamint a búzacsírát.

Az almalésűrítményt a barna cukorral és a mézzel egy kis lábasban összekeverjük. Közepes lángon addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik. Levesszük a lángról, és belekeverjük a vaníliaeszenciát. A zabkeverékre öntjük, majd jól összekeverjük.

A zabkeveréket a fóliával bélelt tepsibe kanalazzuk. Nedves kézzel egyenletesre nyomkodjuk a felszínét. Körülbelül 20 percig sütjük a sütőben, amíg megszilárdul. Az alufólia szabadon maradt végeinél fogva, óvatosan kiemeljük, és konyhai rácsra tesszük hűlni. Amikor kihűlt, 12 szeletre vágjuk. Legalább egy hétig eláll.

Tipp:

A sárgabarack helyett használjunk mazsolát, aszalt cseresznyét vagy aszalt almát. A dió helyett mogyorót, mandulát vagy pekándiót is adhatunk hozzá. Kísérletezzünk különböző ízű mézekkel.

Miért egészséges?

Ezeknek a müzliszeleteknek sokkal alacsonyabb a zsír- és szénhidráttartalmuk, mint a készen kapható változatoknak. Nátriumból szintén kevés van bennük, ami lényeges a vérnyomás egészséges szinten tartásához. A gyümölcslé-koncentrátum jól helyettesíti az olajat, ráadásul puhábbá és ízletesebbé teszi a müzlit.

A recept tápértéke:

Energia 140 kcal, zsír 4 g (ebből telített 0,2 g), fehérje 4 g, szénhidrát 24 g, nátrium 8 mg (só 0,02 g), élelmi rost 3 g.


Ropogós müzliszelet recepthez kapcsolódó receptek

Ropogós müzliszelet

Ropogós müzliszelet

Kezdjük egészségesen a napot ezzel a kétféle zabból sült csemegével! Mi több, buzdítsunk erre másokat is: a müzlirudakat műanyag fóliába, majd színes csomagolópapírba burkoljuk, és csinos kosárkába téve meglephetjük vele szeretteinket…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés