Ropogós sertéscsülök egyszerűen

Ropogós sertéscsülök egyszerűen

Ez az egyszerű, ám annál ízletesebb finomság az egész családnak örömet okoz. A színtiszta omlós hús az alakjára ügyelő anyukának, a zsírosabb részek az ízletes falatokat kedvelő apukának, a ropogós bőrös szeletek a vidám gyerkőcöknek, a nagy szaftos csont pedig a család kutymorgójának. Mondtam én, hogy mindenki megtalálja a maga kedvenc részét! :-)

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A húshoz

  • 2.5 kg csontos csülök
  • 4 db babérlevél
  • 10 gerezd fokhagyma (4 gerezd+6 gerezd a tűzdeléshez)
  • 4 szem fekete bors
  • 4 szem borókabogyó (elhagyható)
  • 1 evőkanál só
  • víz

A körethez

  • 1 kg burgonya
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db paradicsom
  • 2 db tv paprika
  • víz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A csülköt tegyük egy nagy fazékba és öntsük fel vízzel úgy, hogy bőven ellepje a húst.

Tegyük hozzá a fűszereket, a sót és a fokhagymákat kettévágva.

Alacsony fokozaton (kb. 3-as) a fedővel lefedett cupákot 2-2,5 órán át főzzük.

A körethez a zöldségeket megpucoljuk és karikára vágjuk.

Egy tepsibe belerakjuk a burgonyát, majd a hagymát, paradicsomot és paprikát. Ízlés szerint sózzuk (de kb. 1 ek. biztosan kell), és kb. 1 l vizet öntünk rájuk.

Ha letelik a 2-2,5 óra főzési idő, a zöldségek tetejére helyezzük a csülköt, megtűzdeljük a 6 gerezd fokhagymával, és sütőbe tesszük. (Előző nap meg szoktam főzni a csülköt és egy éjszakát a hűtőben pihen.)

A sütőben közepes fokozaton 1 órán át pirul a hús. Egyszer megforgatjuk ez alatt az idő alatt. Végül még kb. 30 percnyi nyálcsorgató időszak vár ránk. 7-es (nagy) fokozaton pirosra, ropogósra sütjük mindkét oldalát. Ekkorra már a zöldségek is megpuhulnak.

Finom, behűtött sört vagy egy kis vörösbort a Varga pincészet gyöngyszemeiből igyatok kísérőnek. Természetesen a lágy kenyér elmaradhatatlan kísérője a ropogós részeknek! Bízom benne, hogy ti is hangulatos perceket töltötök majd a családdal az asztalnál.

Legyen szép napotok!