Rösti édesburgonyából

Rösti édesburgonyából

A különösen Svájcban nagyon kedvelt rösti, amely ebben az esetben édesburgonyából készül, ropogós köretként adható roston sült halhoz vagy vadpecsenyéhez.

4 személyre

  • 60 dkg édesburgonya
  • só és fekete bors
  • 3 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 evőkanál vaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A sütőt a legalacsonyabb hőfokon előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk papírtörlővel és félretesszük.

Az édesburgonyát meghámozzuk és durvára lereszeljük. Keverőtálba tesszük, bőségesen megsózzuk és megborsozzuk.

Egy nagy teflonbevonatú serpenyőben felforrósítunk másfél evőkanál olajat és hozzáadunk 1 evőkanál vajat.

A burgonya felét négy adagra osztjuk. Egy-egy, kb. 1 cm vastag lepénykét formálunk belőle úgy, hogy a burgonyamasszát jól összenyomkodjuk. Amikor a vaj felforrósodik, a lepénykéket a serpenyőbe tesszük.

A lepényeket közepes hőfokon 5 perc alatt ropogósra sütjük, majd egy hússütő lapáttal megfordítjuk és még 5 percig sütjük. Ha a forgatás közben szétesne, újra összenyomkodjuk. Míg az első adag sül, a többi burgonyamasszával az előbbiek szerint járunk el.

Az első négy lepényt a papírral bélelt tepsibe tesszük és 1–2 percig hagyjuk lecsepegni. A sütőben melegen tartjuk.

Megint teszünk a serpenyőbe másfél evőkanál olajat és 1 evőkanál vajat, és megsütjük benne a többi lepényt is.