Rozmaringos sült csirke római tálban

Rozmaringos sült csirke római tálban

A sütési idő miatt nyúlik hosszabbra az elkészítése, a római tál kissé időigényes, viszont a sütőben már nem kell vele foglalkozni.

4 személyre

  • 1 db grillezni való csirke
  • 1 db hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 szál rozmaringág
  • 5 dkg vaj
  • 70 dkg krumpli
  • 3 szál kisebb répa
  • bors

A salátához:

  • 80 gr rukkola
  • 3 evőkanál retekcsíra
  • 1 evőkanál mustár
  • 1.5 dl olívaolaj
  • 0.5 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál balzsamecet
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A római tálat egy órára hideg vízbe áztatjuk. A vajat egy szálnyi száráról leszedett és összeaprított rozmaringgal, kevés sóval, borssal összekeverjük és a csirke fellazított bőre alatt egyenletesen eloszlatjuk.

A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, egy tálba összekeverjük a felaprított hagymával és fokhagymagerezdekkel. A római tálba rakjuk a csirkét, a belsejébe tesszük a másik rozmaringágat, elrendezzük körülötte a zöldségeket. Hideg sütőbe rakjuk. Először 100 fokra állítjuk a sütőt, 20 perc múlva 160-ra, majd még egyszer 20 perc múlva 190 fokra tesszük.

Másfél óra múlva kivesszük a csirkét, és egy külön tálon visszahelyezzük a sütőbe, megpirítjuk még azon az oldalán, ahol igényli. A zöldségeket krumplinyomóval vagy botmixerrel pürévé dolgozzuk.

A salátához az olajat, mustárt, sót, borsot, balzsamecetet összedolgozzuk, belekeverjük óvatosan a rukolát és a retekcsírát.

A csirkét feldarabolva a zöldségpürével és a salátával tálaljuk.