Ezt a gyönyörűségesen finom rózsafánkot most sütöttem először. Már régóta kinéztem magamnak, egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik és még kevesebben sütik. Ennek talán az a oka, hogy sokan azt gondolják, hogy bonyolult az elkészítése, pedig nem igaz! Igazán dekoratív édesség! Próbáljátok ki, nekem igazi sikerélmény volt elkészíteni!
A 6 főre számolt adagból nekem 14 db lett.
1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd beletesszük a tészta többi hozzávalóit és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Folpackba becsomagoljuk és kb. 15 percre betesszük a hűtőbe pihenni.
2. Lisztezett, sík felületen kb. 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és három különböző nagyságú kerek szaggatóval kiszúrjuk.
3. A kiszaggatott korongok széleit egy ollóval becsipkedjük.
4. Összeállítás: Legalul a legnagyobb korong van, majd rátesszük a középméretű korongot és végül a legkisebbet. Mielőtt egymásra raknánk a korongokat, a korongok közepét kenjük le vízzel (én a vizes ujjammal kentem le), így sütés közben nem esik szét. Mikor már egymáson van a három különböző nagyságú korong, a közepébe az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést. Ide kerül, majd sütés után a lekvár.
5. Bő, forró étolajban mind két oldalát szép, világosbarnára sütjük.
6. Ha kihűlt megszórjuk a tetejét porcukorral és a mélyedésbe lekvárt teszünk.