Rózsafánk recept

Rózsafánk
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

100 perc

Megnézték:
5868

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A szalagos, kelt fánkot sok családban már lassan kiszorítja a könnyű csörögefánk, melynek tésztájából mutatós rózsafánkot is készíthetünk. Igaz, kicsit munkaigényesebb, de a látvány kárpótol...

5 személyre

  • Hozzávalók 25 db rózsafánkhoz:
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 4 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojássárgája
  • 2 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál jófajta rum
  • 8 dl étolaj a sütéshez

A rózsafánk ragasztásához:

  • 0.5 db felvert tojásfehérje

Tetejére:

  • 6 evőkanál vaníliás porcukor
  • dzsem

Elkészítés

A hozzávalókat készítés előtt 1 órán át szobahőmérsékleten tároljuk. Készítésnél a lisztet a sütőporral mélyebb tálba szitáljuk, gyorsan elmorzsoljuk a vajjal. A tojássárgájákat elkeverjük a sóval, cukorral, tejföllel. A többihez adjuk, és előbb a tálban, majd alaposan lisztezett felületen sima tésztát gyúrunk. Sietősen dolgozunk, hogy a kezünk ne melegítse fel a vajat.

Két cipóra osztjuk, letakarjuk, a hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Nagyon vékonyra nyújtjuk, három különböző méretű pogácsa szaggatóval 3x25 körlapot kiszúrunk a tésztából. A legkisebbek kivételével megkenjük tojásfehérjével.

Csökkenő nagyságban egymásra helyezzük a körlapokat, ujjunkkal vagy vastag végű fakanállal a közepénél összenyomjuk. Szélét ollóval több helyen átvágjuk, forró olajba tesszük, mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Szalvétán lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral alaposan meghintjük, házi bodzás dzsemmel vagy tetszés szerinti lekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette és fényképezte Nyersné Vajda Márta


Rózsafánk recepthez kapcsolódó receptek

Rózsafánk

Rózsafánk

A szalagos, kelt fánkot sok családban már lassan kiszorítja a könnyű csörögefánk, melynek tésztájából mutatós rózsafánkot is készíthetünk. Igaz, kicsit munkaigényesebb, de a látvány kárpótol...

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Rózsafánk recepthez

thumb
Receptvarázs - 2014. február 25. 12345
Kedves Márti! javítottuk :)
thumb
vajdamarta - 2014. február 24. 12345
Elírtam, bocsánat! Az elkészítésnél 3 x 25 körlapot szúrunk ki a vékonyra nyújtott tésztából.