Rózsafánk és forgács vagy csörögefánk - farsang farkán

Rózsafánk és forgács vagy csörögefánk -  farsang farkán

Nagymamám gyerekkorunkban farsangfarkának hívta a kissé ropogós forgács- vagy csörögefánkot. Manapság farsang utolsó napjait nevezik így, úgyhogy épp ideje volt elkészítenem életem első, nem kelt tésztából sütött fánkját. Gyakorlatias lévén ’ két legyet ütöttem egy csapásra ’, mert egy füst alatt a dupla adagnyi receptből a rózsafánkot is kiszaggattam. Előzőleg ámulattal néztem itt, a receptvarazs.hu oldalon ibi1950 alkotását. Még gyakorolnom kell… :) Kicsit időigényes egyesével a körlapok cakkozása, de a végeredmény megéri.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

35 db csörögefánkhoz plusz 15 db rózsafánkhoz:

  • 50 dkg liszt + még 10 dkg
  • 12 dkg vaj
  • 2 dl 20%-os tejföl
  • 3 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • citromhéj reszelék
  • 2 evőkanál jófajta rum

Ragasztáshoz:

  • 0.5 db felvert tojásfehérje

Szóráshoz:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál porcukor

A sütéshez:

  • 8 dl étolaj
  • a tetejére dzsem, vaníliás porcukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Előre kikészítjük a vajat, tojást, tejfölt, hogy szoba hőmérsékletű legyen, amikor hozzálátunk a tészta készítéséhez. A többi hozzávalóval együtt kéz közelbe helyezzük.

Mély, nagy serpenyőbe öntjük az olajat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, sietősen elmorzsoljuk a vajjal, hogy kezünk ne melegítse fel. Szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját a cukorfélékkel, sóval a tejfölbe keverjük, a fehérjékből egy keveset kis tálkában villával felverünk, a többit félretesszük vagy lefagyasztjuk későbbi felhasználásig.

A száraz elegybe keverjük a tejfölös keveréket, előbb a tálban, majd az előkészítő asztalon vagy deszkán simára gyúrjuk. Amennyiben kicsit ragadna, kevés lisztet még hozzáadunk. Kétfelé vesszük, cipóvá formáljuk, ½ - 1 órát hűtőben pihentetjük.

Az egyiket elővesszük, jól alálisztezve nagyon vékony, jó hosszú téglalappá nyújtjuk, derelyemetszővel 2 ujjnyi széles csíkokra, majd 15 cm hosszú rombuszokra vágjuk. Hosszában középen mindegyiken 3 cm-nyi rést vágunk, az egyik csücskét áthúzzuk, némelyik farkot formál sülés közben, vagyis ’ farsang farka’ lesz..:) Több részletben, forró olajban 1-1 perc alatt aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Szalvétán lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral körbe szitáljuk, friss sárgabarack- vagy bogyós házi dzsemmel tálaljuk.

A Rózsafánkhoz ugyanolyan vékonyra nyújtjuk a másik, hűtött tésztacipót. 2-3-4 cm átmérőjű szaggatókkal azonos számú körlapokat (pl.15-15-15 db) szaggatunk ki, a széleket becakkozzuk. A nagy és közepes lapocskák közepét a félre tett tojásfehérjével kicsit megkenjük, majd ráhelyezzük a legkisebb körlapot is. Ujjunkkal vagy vastagabb fakanál nyelének végével jól összenyomjuk a közepét, széles késsel óvatosan alá nyúlva a tenyerünkbe tesszük, majd a kis körrel lefelé - több részletben - a forró olajba helyezzük.

Másfél-másfél perc alatt aranysárgára sütjük mindkét oldalát. Szalvétán lecsepegtetjük, vaníliás porcukorral körbe szitáljuk, friss sárgabarack- vagy bogyós házi dzsemmel megtöltve azonnal tálaljuk. Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta