Rozsos zsemle recept

Rozsos zsemle
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

55 perc

Megnézték:
3092

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A rozsos zsemléhez különösen jól illenek az ízes, karakteres sajtok és a füstölt sonka. Ha ropogósabban szeretjük, RL90-es rozsliszt helyett RL190-es teljes kiőrlésű rozslisztet használjunk a tésztához.

2 személyre

  • 25 dkg RL90-es rozsliszt
  • 25 dkg liszt egy kevés a dagasztáshoz
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 2.5 dkg kovászkivonat
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • kömény, koriander, mák vagy szezámmag a beszóráshoz

Elkészítés

Az olajat, a sót és a lisztet tálba tesszük. A kovászkivonatot, az élesztőt és a cukrot 2,5 dl langyos vízben elkeverjük, majd a liszthez öntjük. Kézi mixer dagasztókarjával az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen 30 percig kelesztjük.

A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát vékonyan belisztezett munkalapon kb. 10 percig dögönyözzük, közben a pulthoz ütögetjük. Rudat sodrunk belőle, amit 12 egyenlő részre vágunk. Belisztezett kézzel megformázzuk a zsemléket, és a tepsibe tesszük őket.

A zsemléket vízzel benedvesítjük. Megszórjuk koriandermaggal, köménymaggal, mákkal, vagy szezámmaggal, melyeket kicsit bele is nyomkodunk a tésztába. Letakarjuk, és szobahőmérsékleten kb. 1 óra hosszat kelni hagyjuk. A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük.

A zsemléket tepsinként 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. Közben egy forró vízzel teli edényt teszünk a sütő aljára, hogy a kis cipók teteje jó ropogós legyen. Kivesszük a tepsit a sütőből, a zsemléket süteményesrácsra szedjük, és hűlni hagyjuk.


Rozsos zsemle recepthez kapcsolódó receptek

Rozsos zsemle

Rozsos zsemle

A rozsos zsemléhez különösen jól illenek az ízes, karakteres sajtok és a füstölt sonka. Ha ropogósabban szeretjük, RL90-es rozsliszt helyett RL190-es teljes kiőrlésű rozslisztet használjunk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés