Rumos házi csokipuding recept

Rumos házi csokipuding
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
813

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


4 személyre

  • 6.5 dkg cukor
  • 3.5 dkg kakaópor (cukrozatlan)
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 csipet só
  • 4.5 dl zsíros tej
  • 0.6 dl zsíros tejszín
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál barna rum

Elkészítés

A cukrot összekeverjük a kakaóval, a keményítővel és a sóval, kis lángon melegítve hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, majd állandó kevergetés mellett közepes lángon forrásig hevítjük.

12-15 percig forraljuk, majd amikor besűrűsödött, hozzáadjuk az apró darabokra tört étcsokoládét, és simára keverjük.

A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát és a rumot, majd tálkákba osztjuk, és lefóliázva 1,5 órára a hűtőbe tesszük.

Kakaópor

A kakaóbab kakaófán terem. Dél-Amerikából származik, úgyhogy Kolumbusz nevét kell áldani érte (vagy Cortezét, de ez egy másik történet). Ma a legtöbb kakaó Afrikában terem – a szakértők azt is meg tudják állapítani, pontosan hol, ugyanis minden vidéken más és más az aromája. Az igazi kakaópor a kakaóbab porított változata. A termést feldolgozás előtt alaposan megtisztítják, hántolják, fermentálják (a jól fermentált kakaó finomabb, drágább, az elfogadhatóan fermentált olcsóbb), szárítják, majd pörkölik, ezután megőrlik. A lényeg, hogy a zsiradék legalább felét kipréseljék, ebből lesz a fehér kakaóvaj, ami pedig a fehér csokoládé alapanyaga. A porban legalább 10 százalék kakaóvajnak kell maradnia, de ez már erősen zsírszegény. Általában 16-22 százalékos zsírtartalmú kakaóport érdemes venni, ezzel lehet a legjobbat sütni. A sötét szín nem feltétlenül jelenti a jó minőséget, ezt lúgos kezeléssel érik el. Ilyen a holland kakaópor, amit azért szeret mindenki, mert nem annyira keserű. A „criollo” nemes fajtára utal, de az ilyen kakaóport már ezresekben mérik, a „forastero” viszont teljesen átlagos, hiába adják némelyik márkát drágábban.

Rumos házi csokipuding recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés