Sacher-torta recept

Sacher-torta
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

110 perc

Megnézték:
3262

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Legendás csokis-lekváros torta

8 személyre

  • 6 dkg étcsokoládé
  • 12.5 dkg vaj + a tortaformába
  • 12.5 dkg porcukor
  • 6 db tojás
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • édes tejszínhab a tálaláshoz

A töltelékhez:

  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál rum

A mázhoz:

  • 7 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. A csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk, majd félretesszük.

A vajat elektromos keverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, és közepes fordulaton még 2 percig keverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd az olvasztott csokoládét és a vaníliát is.

A tojásfehérjét habbá verjük, közben lassan hozzáadjuk a cukrot. A tojáshabot három részletben a csokoládés masszához keverjük, majd két részletben hozzászitáljuk a lisztet, és azzal is összedolgozzuk.

A tésztát egy 22 cm-es kivajazott és sütőpapírral kibélelt tortaformába kanalazzuk, majd kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróbával ellenőrizzük). Amikor kihűlt, vízszintesen kettévágjuk.

A töltelékhez a baracklekvárt a rummal felforraljuk, majd megkenjük vele az alsó tortalapot, és visszahelyezzük rá a torta másik felét. Annak a tetejét is megkenjük vékonyan baracklekvárral.

A mázhoz a csokoládét gőzfürdő fölött megolvasztjuk. A cukrot karamellizálni kezdjük, majd amikor már borostyánszínű, de még folyékony, hozzáadjuk a csokoládét, és alaposan összekeverjük.

A tortát egy rácsra helyezzük, majd a tetejénél kezdve körbeöntjük a csokoládémázzal, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. Amikor a máz teljesen megszilárdult, a tortát forró vízbe mártott késsel szeletekre vágjuk, és porcukorral felvert tejszínhabbal tálaljuk.

Sacher-történelem: A klasszikus ételek mögé kötelezően állított történet ezúttal úgy szól, hogy Metternich herceg főszakácsa éppen beteget jelentett egy a herceg által adott vacsora idején, így az akkor 16 éves tanítványára, Franz Sacherre hárult a feladat, hogy a herceg vendégeit megörvendeztesse. Az alkalomra kitalált torta nem aratott rögtön sikert, persze nyilván senki sem távozott csalódottan az asztaltól. Sacher aztán a mesterséget kitanulva Pozsonyban és Budapesten is dolgozott, de Bécsben telepedett le végleg, ahol megnyitotta delikát- és borszaküzletét. A torta receptjét végül fi a, Eduard tökéletesítette, állítólag a Demmel királyi cukrászdában és pékségben töltött tanulóévei alatt. Ez aztán később súlyos jogvitákat szült: a Demmel cukrászat és Sacher is „eredetiként” árulta a tortát. Mindez akkoriban történt, amikor egy Schicklgruber nevű önjelölt festő akvarelleket festegetett Bécsről, de fejében már zűrzavaros tervek voltak. Mivel Sacher a zűrzavaros tervek folyományaként tönkrement, nem nagyon maradt a torta védjegyén kívül semmije, ezért tanúsíthatunk némi megértést irányában. A jogvita közte és a Demmel közt olyan lényeges kérdések körül alakult ki, volt-e az eredetiben baracklekvár vagy sem. Végül aztán a Demmel és Sacher örökösei megegyeztek: Sacherék használhatják az „eredeti” kifejezést, Demmelék pedig a szeletek tetejét „Eduard Sacher-torta” feliratú pecséttel díszíthetik.


Sacher-torta recepthez kapcsolódó receptek

Sacher-torta

Sacher-torta

Legendás csokis-lekváros torta

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés