Sacher inspiráció recept
Beküldő: elvis Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Eredetileg a tészta egy red velvet torta receptje alapján készült (csak kevesebb vörös ételfestékkel), de fehér krémsajtos borítás helyett sacher-befejezést kapott. A 6 főre megadott mennyiség egy kisebb, 22 cm-es tortához elég.
- 50 g vaj (nem hideg)
- 2 lapos evőkanál kakópor
- 150 g cukor
- 1 db tojás
- 1 teáskanál vanílíakivonat
- 1 evőkanál vörös ételfesték (elhagyható)
- 1 csipet só
- 1 lapos teáskanál szódabikarbóna
- 160 g liszt
- 120 ml buttermilch (leginkább a kefírre hasonlít, de édesebb. Ha nem lehet beszerezni, talán a joghurt vagy a kefír is megteszi.)
- 1 teáskanál ecet (én malt vinegart használtam)
- 4 evőkanál baracklekvár és ízlés szerint (barack)pálinka
- tortabevonó étcsokoládé
- vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra, a tortaformát kenjük ki vajjal és szórjuk meg kakaóporral.
Keverjük krémesre/habosra a cukrot a vajjal (én habverővel szoktam), adjuk hozzá a tojást, és keverjük tovább, amíg homogén masszát kapunk. Adjuk hozzá a vaníliát. Keverjük bele a kakaóport és az ételfestéket (ha használunk).
Egy másik edényben keverjük el a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Apránként adjuk felváltva a vajas keverékhez a lisztes keveréket és a buttermilch-t (vagy kefírt/joghurtot). Az utolsó adag buttermilch-et keverjük össze az ecettel, így adjuk a tésztához.
Az elkészült tésztát öntsük a tortaformába és süssük meg. Kb. 20-25 perc alatt készül el.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt felvágjuk.
A baracklekvárt melegítsük fel, hogy folyós legyen, keverjük hozzá a barackpálinkát ízlés szerint. A lekvár felét töltsük a tortába, a maradékkal kenjük be kívülről is. Tegyük hidegre egy órát, majd vonjuk be csokoládéval. (Én készen kapható bevonót használtam, de persze finomabb igazi étcsokoládéból saját magunk által készített bevonóval).
Forró vízbe mártott késsel érdemes felvágni, akkor kevésbé törik a csokoládé.