Sáfrányos pulykahús leves, májgombóccal recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A családba mindenkinek a kedvenc levese. Főztem már nagyobb adagban is, egy kisebb esküvői csoport részére, a legtöbbjükkel akkor találkoztam először, de Ők is elismeréssel nyilatkoztak a levesről. Ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki a húslevest szereti.
- 1 csomag pulyka leveshús (1 db szárny, 1 db nyak, 1 db zúza, 1 db szív, és 1 db máj)
- 2 db nagyobb sárgarépa
- 2 db közepes zöldség
- 1 db karalábé
- 1 db zeller gumó, vagy zeller zöld
- 1 db csöves erős paprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szem szegfűszeg
- 1 szem szegfűbors
- 1 csipet sáfrányos szeklice
- 1 csipet köménymag
- só
- bors (szemes)
- delikát ételízesítő
Májgombóchoz:
- 1 db szikkadt zsemle
- 1 kiskanál olaj
- 1 kiskanál reszelt vöröshagyma
- 1 db tojás
- só
- törött bors
- majoránna
- kevés liszt
Elkészítés
A jól megmosott húsokat a máj kivételével, hidegvízbe feltesszük főni, mint a húslevest. (kb. 2,5-3 liter víz) Az apró fűszereket fűszertojásba teszem, és itt az elején teszem bele a levesbe. A szegfűszeget beledugom a vöröshagyma kemény végébe. Amikor a leves szép lassan felforr, és habos, lehabozom, és a közben megtisztított zöldségekkel bezöldségelem. (karalábé és zellergumó elég egy negyed) Nagyon lassan a hús megpuhulásáig főzöm!!
Májgombóc: a zsiradékon a hagymát megdinsztelem, és megfuttatom rajta a lekapart májat. A zsemlét tejben megáztatom és jól kinyomkodom, szétmorzsolom. A hozzávalókat mind összekeverem, és jól eldolgozom. Egy órát hagyom állni. Kifőzéséhez külön veszek ki a kész levesből, és lassú forrás mellett beleszaggatom vizes kanállal a gombócokat a levesbe. Ha feljönnek a tetejére, még kb. 5 percet főzöm, és kész. Nem szedem ki, így tálalom külön, és így nem szárad ki.