Sajtkrémes-sonkás piskótatekercs recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
A húsvétkor lepjük meg a családot egy finom, sós piskótatekerccsel.
- Piskótatekercs hozzávalói:
- 3 db tojás
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál tej
- 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
Töltelék hozzávalói:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg füstölt sajt
- 10 dkg trappista sajt
- 10 dkg szeletel sonka
- 1 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál reszelt vöröshagyma
- só
- őrölt fehér bors
Bevonókrém hozzávalói:
- 10 dkg krémsajt(pl. maci)
- 10 dkg mascarpone
- só
Elkészítés
A tésztához a tojásokat kettéválasztani, és a fehérjét kemény habbá verni, majd félretenni.
A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehér borssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverni.
Ezután beleszitálni a lisztet és simára keverni, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverni a keményre felvert habot.
Egy tepsit (kb. 37 x 30) kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni.
A sütőből kivéve, nedves konyharuhára borítani, majd szorosan feltekerni.
Így teljesen kihűteni, de közben többször ki-be tekerni, hogy ne repedjen meg és a formája is megmaradjon.
A töltelékhez a vajat a tejföllel kicsit kikeverni, majd hozzáadni a kétféle reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, az apró kockára vágott sonkát és ízlés szerint sót és őrölt borsot. Majd jó alaposan összekeverni.
A teljesen kihűlt piskótatekercset megtölteni a sonkás-sajtos töltelékkel, majd óvatosan feltekerni.
A bevonókrémhez jó habosra keverni a mascarponét és a krémsajtot, ízlés szerinti mennyiségű sóval.
Ezután egy tálcára helyezni a megtöltött piskótatekercse, majd kívülről bevonni a krémsajtos-mascarponés krémmel. Pár órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen szeletelhető legyen.
Tálalás előtt ízlés szerint díszíthetjük, hogy minél mutatósabb legyen, majd felszeletelve tálaljuk.