Sajtleves brokkolival recept

Sajtleves brokkolival
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

40 perc

Megnézték:
8737

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A finom és laktató, mégis kímélő sajtlevesek igen egyszerűen elkészíthetők. Ezt a bársonyosan krémes változatot zamatos zöldségekkel gazdagítottuk.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 45 dkg brokkoli
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db felaprított vöröshagyma
  • 1 db felaprított zellerszár
  • 2 evőkanál sima liszt (BL 51)
  • 4 dl mérsékelten sózottcsirkealaplé
  • 4 dl félzsíros sűrített tej
  • 35 dkg reszelt zsírszegény ementáli vagy gouda sajt
  • 0.25 kiskanál reszelt szerecsendió
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

A brokkoli szárát meghámozzuk, és levágunk róla 12 kis rózsát. A megmaradt brokkolit a szárral együtt durvára daraboljuk, lobogó vízbe dobjuk, és 2 percig, vagy amíg a színe élénkebbre nem változik, főni hagyjuk. Leszűrjük, majd félretesszük.

Egy közepes méretű lábasban, mérsékelt lángon felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a vöröshagymát, valamint a zellert, és megfonnyasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, és még 1 percig pirítjuk. Felengedjük az csirkealaplével és a tejjel, majd állandóan kevergetve felforraljuk és besűrítjük.

Hozzáadjuk az előfőzött brokkolit, a sajtot és a szerecsendiót, majd ízlés szerint megborsozzuk. Lassú tűzön kevergetjük, amíg a sajt megolvad, és a leves átforrósodik, de nem forraljuk fel. A félretett brokkolirózsákkal díszítve tálaljuk.

Tipp:

Sajtleves spárgával: A brokkolit 45 dkg durvára aprított spárgával helyettesítjük; a díszítéshez a spárgafejeket tesszük félre. (A spárgában több a szívbetegségek kialakulásának kockázatát csökkentő folsav.)

Miért egészséges?

A sajt kalciumban gazdag. Ez az ásványi anyag létfontosságú szerepet játszik az egészséges csontok és fogak kialakulásában és megőrzésében.

A recept tápértéke:

Energia 290 kcal, zsír 14 g (ebből telített 7 g), fehérje 28 g, szénhidrát 13 g, nátrium 480 mg (só 1,2 g), élelmi rost 2,5 g., Hasznos káliumforrás (565 mg)


Sajtleves brokkolival recepthez kapcsolódó receptek

Sajtleves brokkolival

Sajtleves brokkolival

A finom és laktató, mégis kímélő sajtlevesek igen egyszerűen elkészíthetők. Ezt a bársonyosan krémes változatot zamatos zöldségekkel gazdagítottuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés