Sajtos-brokkolis rakott kenyér recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Ez a kiadós, ízletes egytálétel egy régi angol recepten alapul, némi amerikai beütéssel. Kenyérszeletekkel lerakott zöldségekből áll, amelyre sajtos-tojásos mártást öntünk. Gyorsan elkészíthető házi paradicsomszósszal tálalva finom és tápláló fogás. Zöldsalátát adjunk mellé.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1.5 dkg vaj
- 4 db mogyoróhagyma, apróra vágva
- 25 dkg brokkoli, rózsáira bontva
- 20 dkg ceruzabab, félbevágva
- 20 dkg konzerv, morzsolt csemegekukorica, lecsurgatva
- 9 vastag szelet fehér kenyér, félbevágva, a héjuk levágva
- 4 db tojás
- 6 dl zsírszegény tej
- 2 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
- só és fekete bors
- 8.5 dkg érett cheddar sajt lereszelve
- 2 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva
A paradicsomszószhoz:
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 fej lilahagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 80 dkg konzerv, darabolt paradicsom zöldfűszerekkel
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítés
A vajat serpenyőben megolvasztjuk, hozzáadjuk a mogyoróhagymát, és alacsony hőfokon kb. 7 perc alatt megfonnyasztjuk. Közben egy lábas lobogó vízben épp csak puhára főzzük a brokkolit és a zöldbabot (kb. 4 perc). Jól lecsurgatjuk, majd a csemegekukoricával együtt hozzákeverjük a mogyoróhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Vékonyan kizsírozott, mély tűzálló tál aljára egymás mellé lerakunk 6 fél kenyérszeletet, és rátesszük a zöldséges keverék felét. Erre lerakunk újabb 6 fél kenyérszeletet, rákanalazzuk a zöldségek másik felét, és a tetején elrendezzük a maradék kenyeret.
A tojásokat összekeverjük a tejjel, a metélőhagymát és a petrezselymet is hozzáadva, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a keveréket a zöldségekkel lerakott kenyérre, majd megszórjuk a tetejét sajttal. 30 percre félretesszük, hogy a kenyér magába szívja a folyadék egy részét. A sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegítjük.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a lilahagymát és a fokhagymát, majd közepes hőfokon 5 percig pirítjuk. Hozzákeverjük a darabolt paradicsomot a levével együtt, valamint a sűrített paradicsomot. Felforraljuk, és alacsony hőfokon, fedő alatt 15 percig főzzük, majd levesszük a fedőt, és valamivel magasabb hőfokon további 5-10 perc alatt kevergetve besűrítjük.
A kenyeret addig sütjük, amíg megszilárdul, megemelkedik, és a teteje megpirul. Közvetlenül a sütés vége előtt kissé megmelegítjük a szószt. A rakott tésztát melegített tányérokra kanalazzuk, és a paradicsomszósszal tálaljuk.
Tipp:
• A mogyoróhagymát helyettesíthetjük 1-2 felkarikázott póréhagymával is. A tojásos mártást metélőhagyma helyett oregánóval vagy majoránnával is ízesíthetjük. A rostbevitel növelése érdekében használjunk teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret. A cheddar helyett magasabb zsírtartalmú sajtot is tehetünk az ételbe. Kolbászos-cukkinis rakott kenyérhez meggrillezünk 4 szál jó minőségű sertéskolbászt. Közben vajon puhára párolunk 1 apróra vágott vöröshagymát és 3 felkarikázott cukkinit. A kolbászokat karikára vágjuk, majd összekeverjük a zöldségekkel. A kenyeret kockára vágjuk, és a zöldséges kolbásszal együtt tesszük a tűzálló tálba. Az alaprecept szerint elkészítjük a mártást, de a metélőhagyma és a petrezselyem helyett 1 evőkanál rozmaringgal ízesítjük. A sajt kimarad. Egy kicsit állni hagyjuk, s megsütjük. Paradicsomszósszal és zöldségekkel tálaljuk.
Miért egészséges?
• A cheddar sajt megfelelő fehérje- és gazdag kalciumforrás. Sok benne a zsír, de ha érett sajtot választunk, kevesebb is elég belőle, miközben ugyanolyan ízletessé és táplálóvá teszi az ételt. A csemegekukorica hasznos mennyiségben tartalmaz élelmi rostokat, amelyek elősegítik az emésztést.
A recept tápértéke:
Adagonként, energia 439 kcal (1831 kJ), fehérje 23 g, zsír 17 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 53 g, (ebből cukor 16 g), rost 5 g, A-, B12-, C-vitamin, kalcium, B1-, B2-, E-vitamin, folsav, niacin, réz, vas, kálium, szelén, cink, B6-vitamin