Sajtos-gombás makaróni recept

Sajtos-gombás makaróni
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
9361

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Percek alatt egészséges ebédet készíthetünk a családnak, ha némi zöldséggel frissítjük fel régi kedvenceinket. A sajtos makaróni sokkal finomabb, ha gombát, zöldborsót vagy paprikát teszünk bele. A mártáshoz adott kevéske rokfort sajt sem teszi veszélyesen zsírossá a főztünket.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 22.5 dkg makaróni vagy rigatoni
  • 17 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db piros húsú paprika kicsumázva és feldarabolva
  • 22.5 dkg gomba (ha nagy akkor négyfelé vágva)
  • 3 dkg liszt
  • 6 dl félzsíros tej
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 5 dkg rokfort sajt szétmorzsolva
  • só és fekete bors

A tetejére:

  • 3 dkg érett cheddar sajt lereszelve
  • 5 dkg friss teljes kiőrlésű zsemlemorzsa

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). A tésztát lobogó vízben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint kifőzzük. A főzés utolsó 2 percében hozzáadjuk a zöldborsót, majd a tésztával együtt jól lecsepegtetjük.

Egy vastag fenekű lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a paprikát, és 1-2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, és időnként megkevergetve további 2-3 percig sütjük.

Rászórjuk a lisztet, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet, és állandóan kevergetve felforraljuk. Alacsony hőfokon főzve besűrítjük.

Beletesszük a mustárt és a rokfortot, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (ne feledjük azonban, hogy a sajt eleve sós). Hozzáadjuk a kifőtt tésztát és a zöldborsót, az egészet jól összeforgatjuk, és egy tűzálló tálba öntjük.

A cheddar sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával, és a tészta tetejére szórjuk. 10-15 percig sütjük. Amikor kissé megbarnult és rotyogni kezd, kivesszük az ételt a sütőből, és azonnal, melegen tálaljuk.

Tipp:

• A sajtos makarónit a sütő helyett mérsékelten forró grillsütőben is elkészíthetjük. Kék sajttal készült mártáshoz jól illik az apró kelbimbó. 22,5 dkg kelbimbót lobogó vízben éppen csak puhára főzünk, majd leszűrjük, és mindet félbevágjuk. Ügyeljünk rá, nehogy szétfőjön, mert akkor a legfinomabb, ha kissé ropogós marad. A gomba helyett adjuk a tésztához.

Miért egészséges?

• A mélyhűtött zöldségeknek magasabb a C-vitamin-tartalmuk, mint a néhány napja már a pulton álló friss társaiknak. A zöldborsó C-vitamin-tartalmának 60-70 százaléka megmarad a fagyasztás után. A rokfort sajtnak ugyan magas a zsír és a sótartalma, de olyan erőteljes íze van, hogy kevés is elég belőle. Megfelelő mennyiségű fehérjét, kalciumot és foszfort tartalmaz, továbbá hasznos mennyiségben B-vitaminokat, így B1-, B2-, B6vitamint és niacint.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 515 kcal (2147 kJ), fehérje 22 g, zsír 17 g (ebből telített 7 g), szénhidrát 73 g, (ebből cukor 13 g), rost 6 g, A-, C-vitamin, kalcium, réz, B1-, B2-, E-vitamin, folsav, niacin, kálium, szelén, B6-, B12-vitamin, vas


Sajtos-gombás makaróni recepthez kapcsolódó receptek

Sajtos-gombás makaróni

Sajtos-gombás makaróni

Percek alatt egészséges ebédet készíthetünk a családnak, ha némi zöldséggel frissítjük fel régi kedvenceinket. A sajtos makaróni sokkal finomabb, ha gombát, zöldborsót vagy paprikát teszünk bele. A mártáshoz adott kevéske rokfort sajt…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Sajtos-gombás makaróni recepthez

evelyn2e - 2011. május 08.
nekünk sajnos nem izlett. úgy tudnám jellemezni h jellegtelen. nincs semmi domináns ize