Sajtos-vízitormás pogácsa recept

Sajtos-vízitormás pogácsa

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1240

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A csábító és tápanyagokban gazdag pogácsát borsos ízű vízitormával és érett cheddar sajttal ízesítjük. Levesek mellé kínálhatjuk kenyér helyett, vagy kettévágva és vegyes salátával megtöltve kiadós szendvics lehet belőle.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók 8 pogácsához:

  • 15 dkg sütőporos fehér liszt
  • 15 dkg sütőporos, teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 5 dkg vaj, kis darabokra vágva
  • 5 dkg zabpehely
  • 8.5 dkg vízitorma, felaprítva, durva szálak nélkül
  • 7.5 dkg érett cheddar sajt lereszelve
  • 1 dl tej és egy kevés a megkenéshez
  • só, bors

Elkészítés

A sütőt 230 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 8-as fokozat). A fehér és a teljes kiőrlésű lisztet a sütőporral együtt tálba szitáljuk, majd a szitában visszamaradt korpát is hozzáöntjük. Ujjainkkal a vajdarabkákat elmorzsoljuk a liszttel.

Hozzáadjuk a zabpelyhet, a vízitormát és a sajt kb. háromnegyedét, majd kissé megsózzuk és megborsozzuk. Beleöntjük a tejet, és összekeverjük. Az így kapott masszát jól belisztezett gyúródeszkára tesszük, és sima, lágy tésztát gyúrunk belőle.

Kinyújtjuk 2 cm vastagra, és pogácsaszaggatóval 7,5 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle. A maradékot lazán összegyúrjuk, újból kinyújtjuk, majd a többi pogácsát is kiszaggatjuk.

A pogácsákat kizsírozott sütőlapra tesszük úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Vékonyan megkenjük a tetejüket tejjel, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot. Addig sütjük, amíg szépen megnőnek és aranybarnára sülnek (10-15 perc). Rácsra tesszük, és hagyjuk őket kihűlni. Akkor a legfinomabb a pogácsa, ha még a sütés napján elfogyasztjuk, de jól záródó dobozban eltehetjük másnapra is.

Tipp:

• Egyben is megsüthetjük a tésztát, ilyenkor a kizsírozott sütőlapon 2-2,5 cm vastag kerek tésztalappá lapítjuk. Éles késsel nyolc szeletre vágjuk, de a szeleteket nem választjuk szét. Kb. 15 percig sütjük, ezalatt megnő és aranybarnára sül a cipó. Sajtos-zelleres pogácsához vagy cipóhoz a vízitorma helyett 2 apróra vágott zellerszárat adunk a nyers tésztához. Sárgarépás-mákos pogácsához a vízitorma és a sajt helyett a zabpehellyel együtt 5 dkg finomra reszelt sárgarépát meg 1 evőkanál mákot adunk a tésztához. Sütés előtt a sajt helyett 1 evőkanál mákot szórunk a tetejére.

Miért egészséges?

• Ez a pogácsa megfelelő mennyiségű élelmi rostot tartalmaz: oldhatatlan rostot találunk a teljes kiőrlésű lisztben, és oldhatót a zabpehelyben. A cheddar sajt megfelelő fehérjeforrás, és értékes mennyiségű kalciumot, foszfort, a B-vitaminok közül pedig B12-t és niacint tartalmaz. A vízitormában béta-karotint, C- és E-vitamint találunk, ezek mindegyike antioxidáns, és szerepet játszik különböző betegségek megelőzésében. Antibiotikus hatású vegyületet is kimutattak benne.

A recept tápértéke:

Adagonként (1 pogácsa), energia 230 kcal (959 kJ), fehérje 8 g, zsír 10 g (ebből telített 5 g), szénhidrát 30 g, (ebből cukor 1 g), rost 3 g, A-vitamin, B1-, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, kalcium, réz, vas, szelén, cink


Sajtos-vízitormás pogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Sajtos-vízitormás pogácsa

Sajtos-vízitormás pogácsa

A csábító és tápanyagokban gazdag pogácsát borsos ízű vízitormával és érett cheddar sajttal ízesítjük. Levesek mellé kínálhatjuk kenyér helyett, vagy kettévágva és vegyes salátával megtöltve kiadós szendvics lehet belőle.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés