Sajtos fánkkoszorú ratatouille-jal recept

Sajtos fánkkoszorú ratatouille-jal

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
1517

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Sokan meg sem próbálkoznak a fánksütéssel, mivel azt gondolják, hogy az égetett tésztát nehéz elkészíteni, holott ez egyáltalán nem igaz. A tésztát egyszerűen, ráadásul előre is elkészíthetjük, koszorút formálva belőle, és elég, ha közvetlenül a tálalás előtt sütjük meg. A tölteléket szintén megcsinálhatjuk korábban is.

4 személyre

  • 2 db tojás felverve
  • 0.25 kiskanál cayenne-i bors
  • 5.5 dkg vaj
  • 7.5 dkg sima liszt
  • 5.5 dkg reszelt gruyere sajt

A sült ratatouille-hoz

  • 1 piros húsú paprika kicsumázva és felkockázva
  • 1 zöld húsú paprika kicsumázva és felkockázva
  • só és fekete bors
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 evőkanál petrezselyemzöld összevágva
  • 2 db cukkini 2 cm-es darabokra vágva
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál kakukkfű összevágva
  • 1 nagy padlizsán 2 cm-es darabokra vágva
  • 40 dkg konzerv áfonyabab lecsepegtetve és leöblítve

Elkészítés

A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük (gázsütőnél 7-es fokozat). Először megsütjük a ratatouille-t. Az olajat egy tepsibe csepegtetjük, beletesszük a padlizsánt, a cukkinit, a piros meg a zöld paprikát, a hagymát és a fokhagymát. A zöldségeket beleforgatjuk az olajba, majd félidőben megforgatva 35-40 percig sütjük, hogy aranybarnára piruljanak.

Közben elkészítjük az égetett tésztát. A vajat 1,5 dl vízzel egy lábasba tesszük, és óvatosan addig melegítjük, amíg megolvad, ezután felforraljuk. Amint a víz forrni kezd, levesszük a lábast a tűzről, beleöntjük az összes lisztet, és fakanállal addig verjük, amíg a tészta golyóvá áll össze. Két percig hűlni hagyjuk. Fokozatosan hozzákeverve a tojást, sima, kemény masszát kapunk. A sajtot és a cayenne-i borsot is beledolgozzuk.

A tésztát belekanalazzuk egy kiolajozott, 1,2 literes lapos, kerek vagy ovális tűzálló tálba körben, a belső szélei mentén. A változatlan hőmérsékletű sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg szépen megemelkedik, és aranybarnára sül (kb. 25 perc). (Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját.)

Amikor a fánkkoszorú csaknem kész, a babot egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével együtt, a petrezselyemzöldet meg az összevágott kakukkfüvet, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alacsony hőfokon, időnként megkeverve kb. 5 percig melegítjük, amíg az egész jól átforrósodik. A sült zöldségeket óvatosan összekeverjük a babkeverékkel. A tölteléket a frissen kisült fánkkoszorú közepébe kanalazzuk, és tálaljuk.

Tipp:

• Koszorú helyett süssünk 4 fánkot. Az égetett tésztából négy halmot kanalazunk a kiolajozott sütőlapra, majd addig sütjük őket, amíg szépen megnőnek és aranybarnára pirulnak (15-20 perc). A fánkokat keresztben kettévágjuk, és megtöltjük a sült ratatouille-keverékkel. • A gruyere sajtot ementáli vagy fontina sajttal, a cayenne-i borsot 4 felkarikázott újhagymával és 2 kiskanál összevágott petrezselyemzölddel is helyettesíthetjük. • Póréhagymás-gombás fánkkoszorúhoz 1 felkarikázott póréhagymát megfonnyasztunk 1 evőkanálnyi napraforgóolajon, majd hozzáadunk 50 dkg szeletekre vágott barna csiperkét meg 1 összezúzott fokhagymagerezdet. 5 percig pirítjuk, amíg a gomba megpuhul, és levet ereszt. Hozzáadunk 2-2 evőkanál összevágott petrezselyemzöldet és kakukkfüvet meg 40 dkg lecsepegtetett és leöblített konzerv babot. Sózzuk, borsozzuk, és a fánk közepébe kanalazzuk.

Miért egészséges?

• Sok más étellel ellentétben a sajt alig veszít tápértékéből sütés-főzés közben. • A sütés kihozza a zöldségekből a legjobb ízeket, ráadásul a zsírszegény főzési módszerek közé tartozik. • A fokhagyma allicint, egy olyan fitovegyületet tartalmaz, amelyről úgy vélik, hogy elpusztítja a fertőző gombákat és baktériumokat. Az allicin akkor keletkezik, amikor a fokhagymát felvágjuk, vagy összezúzzuk. Ez a felelős a hagyma jellegzetes illatáért, ami annál áthatóbb, minél apróbbra vágjuk.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 442 kcal (1843 kJ), fehérje 17 g, zsír 26 g (ebből telített 12 g), szénhidrát 37 g, (ebből cukor 13 g), rost 8,5 g, A-, C-vitamin, B1-, B6-, B12-, E-vitamin, folsav, kalcium, vas, kálium, cink, B2-vitamin, niacin, réz, szelén


Sajtos fánkkoszorú ratatouille-jal

Sajtos fánkkoszorú ratatouille-jal

Sokan meg sem próbálkoznak a fánksütéssel, mivel azt gondolják, hogy az égetett tésztát nehéz elkészíteni, holott ez egyáltalán nem igaz. A tésztát egyszerűen, ráadásul előre is elkészíthetjük, koszorút formálva belőle, és elég,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés