Sajtos köményes pogácsa recept
Beküldő: Angels85 Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Bármilyen alkalomra elkészíthető. Olyan 3 (normál méretű) tepsivel lesz ebből az adagból.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg liszt + ami a nyújtáshoz és szaggatáshoz kell
- 30 dkg vaj ( nem margarin) ha nincs vaj pótolhatjuk 15-20 dkg zsírral csak ilyenkor több tejfölt adjunk hozzá
- 5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 2 db tojás közepes méretű + 1-2 a lekenéshez
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál só
- kevés cukor a futtatáshoz
- kömény
- reszelt sajt
- sütipapír
Elkészítés
Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval és a sütőporral. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok.
Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom (sütőpapírt teszek a tepsi aljába nem lisztezem), megkenem egy felvert tojással, köménnyel majd sajttal is megszórom.
Egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túlforró sütőben (190-200 fokon) 35-40 percig sütöm. Mikor megsült zárható edénybe (kelesztő tál) teszem így tovább marad puha.
Készítette: Földi Anikó