Sajtos pogácsa recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 40 perc
Megnézték: |
- 70 dkg liszt (fele sima, másik fele durum liszt)
- 25 dkg margarin
- 25 dkg reszelt sajt, ebből kb 5 dkg a pogácsa tetejére díszítésnek
- 2 db tojás
- kevés tej
- cukor
- tejföl
- só
- 5 dkg élesztő
Elkészítés
Az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a margarint, hozzákeverjük a reszelt sajtot, a közepébe kis mélyedést készítve, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a felfutott élesztőt, és jól kidolgozzuk a tésztát. Közben annyi tejfölt teszünk bele, hogy könnyen sodorható tésztát kapjunk.
Kb. 2 cm magasra sodorjuk, megrácsozzuk, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk a félretett reszelt sajttal. Apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, kis távolságot hagyva közöttük. Előmelegített sütőben, gázsütő 4-5 fokozaton szép pirosra sütjük.
Ha azt szeretnénk, hogy sokáig omlós legyen a tésztánk, tegyünk dagasztás közben egy evőkanál rumot a tésztába.