Sajtos rizs spárgával recept

Sajtos rizs spárgával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
1130

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egyszerű és mutatós vegetáriánus étel. A rizst zöldségalaplében főzzük meg, majd zöldborsóval, spárgával és sajttal keverve kis tűzálló tálakban sütjük meg az adagokat. Cheddar sajtot válasszunk, mert abból egy kevés is elég. A zöldséges-sajtos rizshez jól illik a zöldfűszeres paradicsomsaláta.

4 személyre

  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 15 dkg mélyhűtött zöldborsó
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 30 dkg hosszú szemű vagy basmati rizs
  • 6 dl zöldségalaplé
  • 15 dkg spárga, 5 cm-es darabokra vágva
  • 3 db tojás
  • 10 dkg érett cheddar sajt, lereszelve
  • 0.5 kiskanál csiliőrlemény
  • só, bors

Elkészítés

Négy kb. 3,6 dl-es tűzálló tálat vékonyan kikenünk az olvasztott vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával az aljukat és a belső oldalukat. A sütőt 190°C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük.

A rizst egy közepes méretű lábasba tesszük, ráöntjük az alaplét, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve 5 percig főzzük.

Hozzákeverjük a rizshez a zöldborsót és a spárgát. Újra felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt újabb 5 percig főzzük.

A lábast levesszük a tűzhelyről. Megkeverjük a zöldséges rizst, majd újra lefedjük, és 5–7 percig állni hagyjuk.

Egy tálban összekeverjük a sajtot a tojással. Hozzáadjuk a csilit, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy villával alaposan elkeverjük. Hozzáöntjük a zöldséges rizst, amit óvatosan összeforgatunk a tojásos keverékkel.

Elosztjuk a masszát a négy edénybe, beleállítjuk őket egy tepsibe, s addig sütjük, amíg a tetejük aranyszínű és ropogós lesz (20 perc). Forrón tálaljuk.

Tipp:

• Borsó helyett használjunk mélyhűtött morzsolt csemegekukoricát, tehénbabot vagy zöldségkeveréket. Paprikás-paradicsomos rizshez a rizst 6 dl paradicsomlében főzzük meg (a zöldségalaplé helyett), és ízlés szerint pár csepp Tabasco szósszal ízesítjük. A borsót és a spárgát hagyjuk ki. Amíg a rizs fő, 1 evőkanál extra szűz olívaolajban, alacsony hőfokon megpárolunk 1-1 kicsumázott és vékonyra szelt piros, sárga és zöld húsú paprikát 1 összezúzott fokhagymagerezddel együtt. A paprikát 4 kis tűzálló tálba tesszük, vagy szétterítjük egy 1,5 l-es tál alján. Mindkét változatnál a tála(ka)t kivajazzuk, és zsemlemorzsát szórunk bele. A tojást 2 evőkanál összevagdalt metélőhagymával együtt a főtt rizshez keverjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (a cheddar sajtot hagyjuk ki). Rákanalazzuk a rizst a paprikára, majd meghintjük 2 evőkanál frissen reszelt parmezánnal. Végül az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A rizs a világ legfontosabb gabonaféléje. Nemcsak jó fehérjeforrás, de a legtöbb B-vitamint tartalmazza, valamint összetett szénhidrátokat is. A spárgában többféle B-vitamin van bőséges mennyiségben, különösen folsav, amely nemcsak a fejlődési rendellenességek, pl. a nyitott gerinc kialakulása ellen véd a terhesség korai szakaszában, hanem hasznos a szív- és érrendszeri betegségek ellen is.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 508 kcal (2118 kJ), fehérje 22 g, zsír 16 g (ebből telített 8 g), szénhidrát 70 g, (ebből cukor 2 g), rost 3 g, B12-vitamin, A-vitamin, folsav, kalcium, cink, B1-, B2-, C-, E-vitamin, niacin, réz, vas, szelén


További Szezon kategóriák

Sajtos rizs spárgával

Sajtos rizs spárgával

Egyszerű és mutatós vegetáriánus étel. A rizst zöldségalaplében főzzük meg, majd zöldborsóval, spárgával és sajttal keverve kis tűzálló tálakban…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés