Sajtos turbán recept

Sajtos turbán

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Tündi konyha

Nehézség:

Elkészítési idő:

95 perc

Megnézték:
670

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Most úgy döntöttem, hogy egy kicsit hanyagolom az édeset és helyette inkább valami sós-sajtóst sütök. Már az első látásra beleszerettem ebbe a finomságba ... készíteni is imádtam. Igazából egy kelt tésztás, nagyon finom, dekoratív, sajtos péksüteményről van szó. Mikor gyönyörűen sültek a sütőben a finom illata bejárta az egész lakást ... hmm! Nagyon vártam már, hogy megsüljenek és még melegen egyet befaljak. :) Biztos vagyok benne, hogy a Te családod is értékelni fogja, ha elkészíted ... és tuti, hogy kicsik és nagyok kedvence lesz!

5 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant, szárított sütőélesztő
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál só
  • 3 dl tej (langyos)
  • 20 dkg trappista sajt (lereszelt)
  • 5 dkg ráma margarin (olvasztott)
  • 1 db a tetejére felvert tojás a lekenéshez és szezámmag

Elkészítés

Elkészítés:

1. A liszt közepében egy kis mélyedést (fészket) készítünk. A 1 dl tejben az élesztőt felfuttatjuk a "fészekben", majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, a margarint és a maradék tejet. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 órát pihentetjük.

2. Ha megkelt a tészta jól átgyúrjuk, és 10 egyforma gombócra osztjuk. Egy sík, lisztezett felületen mindegyik gombócot külön-külön kb. 20-25 cm-es hosszú ovális alakúra kinyújtjuk. Egy derelyevágóval (éles késsel) ferdén bevagdossuk, de úgy, hogy a széleket ne vágjuk át. Utána megkenjük olvasztott margarinnal és megszórjuk reszelt sajttal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit, majd az így kapott rudat pedig csigavonalban összetekerjük (a tészta végét hajtsuk a feltekert tészta alá).

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé rakosgatjuk az összetekert tésztát, és mindegyiknek a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

4. 180 fokon kb. 20-25 percig, szép világos aranybarnára sütjük.


Sajtos turbán recepthez kapcsolódó receptek

Sajtos turbán

Sajtos turbán

Most úgy döntöttem, hogy egy kicsit hanyagolom az édeset és helyette inkább valami sós-sajtóst sütök. Már az első látásra beleszerettem ebbe a finomságba ... készíteni is imádtam. Igazából egy kelt tésztás, nagyon finom, dekoratív,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés