Sárgabarack dzsem levendulával recept

Sárgabarack dzsem levendulával
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
4549

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A levendula aromás illatát, ízét eddig nem tudtam ételben elképzelni. Amikor a napokban az egyik neves hetilapban megláttam a levendulás sárgabarack dzsem fotóját, télre mentve pont akkor rotyogott jó pár kilónyi aranyló dzsem a konyhámban. Mivel még sohasem gondoltam rá, hogy a befőzés fűszere is lehet a levendula, csak egyetlenegy üveget mertem ízesíteni a virágszárról lehúzott, kékeslilás szirmokkal. Pont egy kanálra való maradt ki az összes dzsem eltevéséből, amivel rögtön megkentem egy kis szelet puha kenyeret. Pár szirmocskát szórtam rá. Az orromban érzett molyűző illat finom, édesen savanykás ízzel párosult a nyelvemen. Meglepő, mulatságosan megismételt harapásokkal nyugtáztam, hogy bizony NEM RONTOTTA EL a levendulavirág az eddig jól bevált ízt. Próbálják ki! Sárgabarack lekvár befőzésekor mindig tegyünk félre legalább 1 l levet, vagyis szörpöt, amit későbbi alkalmakkor puding-, rizskoch-, császármorzsa öntetnek, fagyi ízesítőnek, stb. majd felhasználhatunk.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 kg kimagozott sárgabarack
  • 3 kg kristálycukor
  • 1 kg befőzőcukor
  • 1 csomag 3:1 zselésítőszer
  • 20 szem barackmagbél
  • friss levendulavirág szirom
  • 1 dkg gyógyszertári citromsav

Elkészítés

Az érett barackot alapos mosás, csepegtetés után negyedbe vágjuk, 7-8 literes, hibátlan zománcú vagy inox főzőedénybe tesszük, tiszta kézzel kissé átnyomkodjuk. 20 mag csonthéját megtörjük, a belét kevés kr. cukorral mozsárban apróra dörzsöljük, a gyümölcshöz adjuk, nagy lángon forralva állandóan keverjük.

A cukrokat a zselésítővel és a citromsavval elkeverve 20 perc múlva a forrásban levő gyümölcshöz adjuk, még 5 percig rotyogtatjuk. A keverést ne hagyjuk abba, főleg akkor, ha nem vastag falú az edényünk. Ha nem voltunk elég fürgék, és leég, rögtön öntsük át másik edénybe, és úgy folytassuk a főzést még pár percig. Az odaégett lekvár megkeseríti, elrontja a munkánkat!

Forrón a tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltjük. A tetejéről merjünk le hosszú nyakú üvegbe 1 liternyi hígabb levet öntetnek. Külön tartósítószert nem teszünk bele.

Az új ízeket kedvelők egy-egy üvegbe szórhatnak levendulavirágot, esetleg rozmaringot, citromfüvet is. Az üvegek szájára szaliciles folpackot helyezünk, légmentesen rácsavarjuk a fertőtlenített fedelet. Rögtön felfordítjuk, majd 1 óra múlva a talpára állítjuk. Nem kell száraz dunsztba tenni. Karácsonyig ezt is jó mélyen rakjuk el el a kamrába :) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta


Sárgabarack dzsem levendulával recepthez kapcsolódó receptek

Sárgabarack dzsem levendulával

Sárgabarack dzsem levendulával

A levendula aromás illatát, ízét eddig nem tudtam ételben elképzelni. Amikor a napokban az egyik neves hetilapban megláttam a levendulás sárgabarack dzsem fotóját, télre mentve pont akkor rotyogott jó pár kilónyi aranyló dzsem a konyhámban.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Sárgabarack dzsem levendulával recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. július 19.
Igazad lehet,de szerintem a mai Gasztronómia elég különleges!Az emberek pedig nem túlzottan rajonganak a változásért.Én legalábbis ezt tapasztaltam.Én csak a virág ízektől tartom távol magam,mert az illóolajnak kölnibe való helye van,persze csak én szerintem.Tudom,hogy mások nem így gondolják.Én is lehetek maradi ezen a téren,de nem bánom.
thumb
vajdamarta - 2013. július 17.
Ezzel én is így vagyok, Zsuzsa..., csak különlegességként készítettem 2 kis üveggel. Viszont akkor beneveztem vele egy lekvárversenyre, és megnyertem... Tehát ízlések és pofonok... :) Az előbb próbálkoztam 1 pohár lila limonádéval ugyancsak levendulavirágból, de egyáltalán nem ízlik az Ó-levendula szappanra emlékeztető íze miatt, viszont mutatós...
thumb
Némethné Zsuzsa - 2013. július 17.
Sajnos nekem nem ízlik,mert én nem szeretem ételben a levendulát!A barack ízét zamatát önmagában szeretem.