Sárgabarack dzsem levendulával

Sárgabarack dzsem levendulával

A levendula aromás illatát, ízét eddig nem tudtam ételben elképzelni. Amikor a napokban az egyik neves hetilapban megláttam a levendulás sárgabarack dzsem fotóját, télre mentve pont akkor rotyogott jó pár kilónyi aranyló dzsem a konyhámban. Mivel még sohasem gondoltam rá, hogy a befőzés fűszere is lehet a levendula, csak egyetlenegy üveget mertem ízesíteni a virágszárról lehúzott, kékeslilás szirmokkal. Pont egy kanálra való maradt ki az összes dzsem eltevéséből, amivel rögtön megkentem egy kis szelet puha kenyeret. Pár szirmocskát szórtam rá. Az orromban érzett molyűző illat finom, édesen savanykás ízzel párosult a nyelvemen. Meglepő, mulatságosan megismételt harapásokkal nyugtáztam, hogy bizony NEM RONTOTTA EL a levendulavirág az eddig jól bevált ízt. Próbálják ki! Sárgabarack lekvár befőzésekor mindig tegyünk félre legalább 1 l levet, vagyis szörpöt, amit későbbi alkalmakkor puding-, rizskoch-, császármorzsa öntetnek, fagyi ízesítőnek, stb. majd felhasználhatunk.

16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 5 kg kimagozott sárgabarack
  • 3 kg kristálycukor
  • 1 kg befőzőcukor
  • 1 csomag 3:1 zselésítőszer
  • 20 szem barackmagbél
  • friss levendulavirág szirom
  • 1 dkg gyógyszertári citromsav
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az érett barackot alapos mosás, csepegtetés után negyedbe vágjuk, 7-8 literes, hibátlan zománcú vagy inox főzőedénybe tesszük, tiszta kézzel kissé átnyomkodjuk. 20 mag csonthéját megtörjük, a belét kevés kr. cukorral mozsárban apróra dörzsöljük, a gyümölcshöz adjuk, nagy lángon forralva állandóan keverjük.

A cukrokat a zselésítővel és a citromsavval elkeverve 20 perc múlva a forrásban levő gyümölcshöz adjuk, még 5 percig rotyogtatjuk. A keverést ne hagyjuk abba, főleg akkor, ha nem vastag falú az edényünk. Ha nem voltunk elég fürgék, és leég, rögtön öntsük át másik edénybe, és úgy folytassuk a főzést még pár percig. Az odaégett lekvár megkeseríti, elrontja a munkánkat!

Forrón a tisztára mosott, csírátlanított üvegekbe töltjük. A tetejéről merjünk le hosszú nyakú üvegbe 1 liternyi hígabb levet öntetnek. Külön tartósítószert nem teszünk bele.

Az új ízeket kedvelők egy-egy üvegbe szórhatnak levendulavirágot, esetleg rozmaringot, citromfüvet is. Az üvegek szájára szaliciles folpackot helyezünk, légmentesen rácsavarjuk a fertőtlenített fedelet. Rögtön felfordítjuk, majd 1 óra múlva a talpára állítjuk. Nem kell száraz dunsztba tenni. Karácsonyig ezt is jó mélyen rakjuk el el a kamrába :) Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta