Sárgabarackkal és kesudióval töltött pulykasült recept

Sárgabarackkal és kesudióval töltött pulykasült
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1054

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sovány, göngyölt pulykamellet könnyű szeletelni, és ha két egyforma darabot veszünk, megtöltve és összekötözve jókora méretű, ízletes sültet kapunk. Pompás ünnepi lakomához ugyanabban a tepsiben többféle zöldséget is süssünk e különleges hozzávalókkal töltött hússal együtt.

6 személyre

  • 2 db kicsontozott, göngyölt vagy kötözött egész pulykamell (kb. 50 dkg/db)
  • 1 db nagy édesburgonya
  • 3 db nagy sütni való burgonya
  • 2 db sárgarépa megtisztítva
  • 6 db kis pasztinák megtisztítva
  • 3 db zeller megtisztítva
  • 2 db póréhagyma megtisztítva
  • 1 db piros húsú paprika
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál hígan folyó méz
  • 4 evőkanál ecetes dresszing (salátaöntet)

A töltelékhez:

  • 3 cm-es friss gyömbér megtisztítva, lereszelve
  • 1 db kis fej vöröshagyma lereszelve
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg aszalt sárgabarack apróra vágva
  • 4 dkg sózatlan kesudió durvára összetörve
  • 4 dkg friss prézli Graham-kenyérből
  • 1 kis tojás felverve
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű

Elkészítés

Először a tölteléket készítsük el. Forrósítsuk fel az olajat egy kis lábasban. Pirítsuk benne a gyömbért és a hagymát kb. 5 percig, hogy megfonnyadjanak. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a sárgabarackot, a kesudiót, a prézlit, a tojást és a kakukkfüvet, sóval, borssal ízesítve. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat).

A göngyölt pulykamellekről távolítsuk el a kötözőzsineget. Szétsodorva terítsük egymás mellé őket, a szélükön kis átfedéssel. Nyomkodjuk a tölteléket a közepükbe, majd a kettőt együtt tekerjük össze, hogy egyetlen nagy göngyölt pulykamell legyen belőlük; ha van rajtuk bőr, azt is göngyöljük vissza rájuk. Ötször hatszor tekerjük körbe a hústekercseket vékony sonkaspárgával, hogy ne essenek szét, majd rakjuk egy olajjal vékonyan kikent, magas oldalú, nagyméretű tepsibe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tegyük a sütőbe 1/2 órára.

Készítsük elő a zöldségeket. Az édes- és a sütni való burgonyákat vágjuk nagyjából egyforma kockákra, a répákat tömzsi hasábokra, a zellert és a póréhagymát vastag szeletekre, a paprikát pedig kicsumázás és kimagozás után nagyobb darabokra. A pasztinákot hagyjuk egészben.

Az összes burgonyakockát tegyük műanyag zacskóba. Csorgassunk rájuk 1 evőkanálnyit az olajból, jól dörzsöljük össze vele a darabokat, majd borítsuk ki a hús mellé. Ízesítsük sóval, borssal. Süssük a töltött pulykatekercset a burgonyákkal együtt 1/2 órán át. Tegyük a többi zöldséget a zacskóba, rázzuk össze a benne maradt olajjal, majd borítsuk ki a krumpli mellé a tepsibe. A pulyka tetejét kenjük meg a mézzel. Újabb 1/2 órára tegyük vissza a sütőbe, szükség esetén alufóliával letakarva a húst.

Emeljük ki a pulykatekercset a tepsiből, és tegyük át vágódeszkára. Alufóliával letakarva hagyjuk állni, amíg a zöldségeket tovább sütjük, kb. 15–20 percen át, hogy szépen megbarnuljanak.

Szedjük a zöldségeket konyhai törlőpapírra, majd tegyük át őket egy nagy tálba, és tartsuk melegen. A pulykasültet vágjuk vastag szeletekre. A kifolyó húslét fogjuk fel, csorgassuk vissza a tepsibe, öntsünk hozzá egy pohár vizet, és forraljuk fel. A tepsiben leragadt húsmaradékot kaparjuk fel, és keverjük a forró lébe. Öntsük hozzá az ecetes dresszinget, majd szűrjük át az egészet egy kiöntőedénybe, és öntetként szolgáljuk fel a hús és a zöldségek mellé.

A recept tápértéke:

Adagonként: 806 kcal, 3361 kJ; 88 g fehérje; 26 g zsír, ebből 6,5 g telített; 58 g szénhidrát, ebből 19 g cukor; 10 g élelmi rost; 605 mg nátrium; 20 dkg zöldség


Sárgabarackkal és kesudióval töltött pulykasült

Sárgabarackkal és kesudióval töltött pulykasült

A sovány, göngyölt pulykamellet könnyű szeletelni, és ha két egyforma darabot veszünk, megtöltve és összekötözve jókora méretű, ízletes sültet kapunk. Pompás…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés