Sárgabarackos-magos torta (flapjack) recept

Sárgabarackos-magos torta (flapjack)

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1614

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ilyen mutatós tortát akkor érdemes készíteni, amikor érik a lédús, sárgáspiros kajszibarack. A barackkal megtöltött narancsos, omlós tésztaalapot zabpehely, mazsola, mogyoró és magvak müzliszerű, morzsalékos keverékével szórjuk meg. Langyosan tálaljuk desszertnek, reggeli kávé mellé vagy délutáni teához.
6 személyre

  • 1 adag narancsos linzertészta (l. Néhány további ötlet 22. o.), 30 percre behűtve

A sárgabarackos töltelékhez

  • 50 dkg friss érett kajszibarack, kimagozva, negyedelve

A magos keverékhez

  • 2 dkg mazsola
  • 1 kiskanál szezámmag

A sárgabarackos töltelékhez

  • 1 evőkanál világos méz

A magos keverékhez

  • 1 evőkanál világos méz

A sárgabarackos töltelékhez

  • 0.5 kiskanál süteményfűszer

A magos keverékhez

  • 2 dkg mogyoró összevágva
  • 4.5 dkg zabpehely

A sárgabarackos töltelékhez

  • 3 evőkanál narancslé

A magos keverékhez

  • 1 evőkanál napraforgómag
  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé

Elkészítés

A töltelékhez a barackot a narancslével és a fűszerkeverékkel együtt egy vastag fenekű lábasba tesszük. Felforraljuk, és lefedve, alacsony hőfokon, időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a keverék jó sűrű lesz (20-25 perc). Hagyjuk kihűlni, s azután keverjük hozzá a mézet.

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. A tésztát belisztezett gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, majd kibélelünk vele egy 23cm átmérőjű, kivehető aljú, teflonbevonatú tortaformát. Végül villával megszurkáljuk a tésztát.

A tésztát töltelék nélkül sütjük (l. 19. o.) 10 percig, majd levesszük róla a babot meg a zsírpapírt, és további 5 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, és félretesszük. A sütő hőfokát 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) mérsékeljük.

Összekeverjük a zabpelyhet, a mazsolát, a mogyorót, a napraforgóésa szezámmagot. A mézet elkeverjük a narancslével, és hozzáadjuk a magokhoz.

A kihűlt sárgabarackos tölteléket ráterítjük a tortaformában lévő tésztaalapra. A magos keveréket a tetejére kanalazzuk, és finoman lenyomogatjuk. Addig sütjük a tortát, míg a tetején a magos keverék kissé megpirul (12-15 perc). Melegen tálaljuk.

Tipp:

• Ha nem kapunk friss kajszibarackot, helyettesíthetjük 80 dkg lecsöpögtetett konzerv sárgabarackkal is, amelyet apróra összevágunk. A magos feltét megnedvesítéséhez a narancslé helyett a lecsorgatott baracklé egy részét használjuk, az édesítéséhez pedig 1 kiskanál mézet. • Szilvás vagy ringlós müzlitorta készítéséhez a tésztát narancs helyett 1 citrom reszelt héjával és levével ízesítsük. A tölteléket kajszi helyett kimagozott, félbevágott szilvából vagy ringlóból készítjük, 4 evőkanál almalével és dkiskanál őrölt csillagánizzsal felfőzve. Hagyjuk kihűlni, és keverjük hozzá a mézet. A tetejére 5 dkg zabpelyhet és 1 kis, meghámozott és durvára reszelt almát összekeverünk 2 dkg aszalt vörös áfonyával és 12 dkg mandulapehellyel. Az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A sárgabarack megfelelő mennyiségű béta-karotint, többféle B-vitamint, továbbá C-vitamint is tartalmaz. • A zabpehely megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz. Ezek egyrészt csökkentik a vérkoleszterinszintet, másrészt a szőlőcukor felszívódásának lassításával egyenletes vércukorszintet biztosítanak.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 278 kcal (1159 kJ), fehérje 5 g, zsír 13 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 38 g, (ebből cukor 18 g), rost 3 g, A-vitamin, B1-, C-, E-vitamin, réz, vas, kálium


Sárgabarackos-magos torta (flapjack)

Sárgabarackos-magos torta (flapjack)

Ilyen mutatós tortát akkor érdemes készíteni, amikor érik a lédús, sárgáspiros kajszibarack. A barackkal megtöltött narancsos, omlós tésztaalapot zabpehely, mazsola, mogyoró és magvak müzliszerű, morzsalékos keverékével szórjuk meg.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés