Sárgabarackos-rumos kalácsszeletek recept

Sárgabarackos-rumos kalácsszeletek
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
1209

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az angol vajas kenyérpuding elbűvölő változatát kalácsból készítjük el. Krémes sodóval öntjük le a szeleteket, amelyeknek ez esetben rum vagy konyak kölcsönöz csábító ízt. A mazsola, az aszalt sárgabarack és a baracklekvár önmagában is nagyon édes, ezért nincs szükség cukorra.

4 személyre

  • 20 dkg kalács szeletekre vágva
  • 4 evőkanál sárgabaracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt sárgabarack darabokra várgva
  • 2 db tojás
  • 1 kiskanál vaníliakivonat
  • 4.5 dl félzsíros tej
  • 1 kiskanál sötét rum vagy konyak

Elkészítés

A kalácsszeleteket megkenjük sárgabaracklekvárral. (Ha nagyon sűrű, kissé melegítsük meg, hogy könnyebb legyen kenni.) Azután a szeleteket átlósan félbevágjuk.

Elrendezzük a kalácsot egy vékonyan kizsírozott 1,2 l-es tűzálló tálban. A mazsolát és az aszalt sárgabarackot a szeletek közé szórjuk.

A tojásokat egy tálba ütjük, hozzáöntjük a tejet, a vaníliakivonatot és a rumot vagy konyakot, majd az egészet jól összekeverjük. Ráöntjük a kalácsszeletekre, amelyeket finoman belenyomkodunk a sodóba. 20 percig hagyjuk ázni.

A sütőt 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegítjük. Néhány kalácsszeletet a csücskénél fogva kijjebb húzhatunk a többi közül, így mutatósabb lesz a tál. 30-35 percig sütjük, hogy a sodó összeálljon. Azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Konyak és rum helyett használjunk 1 kiskanálnyi vaníliakivonatot. Ha félzsíros helyett fölözetlen tejjel készítjük, még laktatóbb az étel. Őszibarackos kenyérpudinghoz a kalács helyett 8 szelet gyümölcskenyeret használunk, 4 evőkanál narancslekvárral megkenve (a lekvár készülhet héjdarabokkal is). A mazsolát és az aszalt sárgabarackot 12 dkg darabolt, aszalt őszibarackkal helyettesítjük, a sodót pedig a vaníliakivonat helyett 1 narancs reszelt héjával és 1 evőkanál konyakkal vagy narancslikőrrel ízesítjük. Az alaprecept szerint megsütjük.

Miért egészséges?

• A kalács kelt tésztából készül. Mint más kenyérfélék, ez is kitűnő összetett szénhidrátforrás. Az aszalt sárgabarack nemcsak hasznos mennyiségű vasat tartalmaz, hanem ezenkívül megfelelő mennyiségű kalciumot is. Rendszeresen fogyasztva – akár ételek részeként, akár magában – igen egészséges, mert folyamatosan biztosítja a szervezet számára ezeket a nélkülözhetetlen ásványi anyagokat. A tej fontos tápanyagai (esszenciális aminosavak) nagyrészt a zsírmentes részében találhatók. A sovány tej több ilyen tápanyagot tartalmaz, mint a zsírosabb változatok.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 354 kcal (1476 kJ), fehérje 13 g, zsír 9,5 g (ebből telített 3,5 g), szénhidrát, 55,5 g (ebből cukor 30 g), rost 3 g, B12-vitamin, kalcium, réz, szelén, A, B1, B2, niacin, vas, kálium, cink


Sárgabarackos-rumos kalácsszeletek recepthez kapcsolódó receptek

Sárgabarackos-rumos kalácsszeletek

Sárgabarackos-rumos kalácsszeletek

Az angol vajas kenyérpuding elbűvölő változatát kalácsból készítjük el. Krémes sodóval öntjük le a szeleteket, amelyeknek ez esetben rum vagy konyak kölcsönöz csábító ízt. A mazsola, az aszalt sárgabarack és a baracklekvár önmagában…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés