Sárgabarackos gombóc

Sárgabarackos gombóc

Nagy múltja van nálunk a gombóckészítésnek, bizony sokat kellett tanulnom, mire jó gombócot tudtam készíteni. A lényeg a burgonyában rejlik.

4 személyre

  • A tésztához:
  • 500 gr burgonya
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 csipet só
  • 20 dkg liszt

A töltelékhez:

  • 12 szem sárgabarack
  • barna nádcukor
  • vaj a panírhoz
  • zsemlemorzsa kétszersült holland a panírhoz
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Kevés vajat forrósítunk, és zsemlemorzsát pirítunk rajta, majd félretesszük. A kétszersültet 4 db-ot összetörjük, és hozzá keverjük. Kevés fahéjjal ízesítjük.

A burgonyát felaprítjuk, majd addig mossuk, míg a víz tiszta nem marad rajta. Ezután feltesszük főni. Addig főzzük, míg teljesen át nem fő, azaz puha nem lesz. Lehűtjük, a héját lehúzzuk róla.

Míg a burgonya fő, a sárgabarackokat óvatosan felnyitjuk. Kivesszük a magot, és 1 teáskanál barna cukrot teszünk a mag helyére.

A burgonyát még melegen összetörjük egy burgonyatörővel.

A burgonyához adjuk a tojást, vajat, csipet sót, lisztet. Majd egy fakanál segítségével alaposan összedolgozzuk a masszát.

A masszát kivesszük lisztes asztalra, és lisztes kézzel kissé átgyúrjuk ,és 1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. 6 cm-es négyzetekre vágjuk a kinyújtott tésztát, a barackokat alaposan a négyzetekbe csomagoljuk. 12-13 db lesz.

Csipet sóval ízesített forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, és addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz színére. Ha feljöttek, kiszedjük őket 2-3 perc múlva a vízből, és a korábban megpirított ízesített zsemlemorzsába forgatjuk őket.

A kész gombócokat cukrozzuk. Én barna cukorral szórtam meg.