SÁRGARÉPA TORTA recept

4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
kato

Nehézség:

Megnézték:
9206

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Kerülhet bele marcipán, pirított dió, pisztácia, mazsola, aszalt sárgarépa, aszalt szilva vagy bármilyen más aszalt gyümölcs. A tésztát gazdagíthatjuk kókuszreszelékkel, cukkinivel, céklával, ananásszal, csokoládédarabkákkal... Fűszerezhető fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, szegfűborssal, szerecsendióval, narancshéjjal, citromhéjjal. A répatortának több formája létezik. A legegészségesebb az, amin semmiféle bevonat nincs, és nincs is megtöltve, de az Amerikában olyannyira kedvelt és elterjedt répatorták általában sajtkrémmel vannak töltve, és a torta külseje is tisztes mennyiségű krémkabátba van öltöztetve. A krémre díszítésképp marcipánból formázott picinyke répákat szokás tenni. Sajtkrém mellett lehet vajkrémes tölteléket is készíteni, de akár mascaropnéval is tölthetjük a tésztát. Ha nem töltjük, akkor kínálható mellé például egy gombócnyi vaníliafagylalt.

4 személyre

  • 10 dkg dió
  • 35 dkg pucolt sárgarépa
  • 14 dkg finomliszt
  • 14 dkg rétesliszt
  • 2 dl napraforgóolaj (ha van földimogyoró olaj otthon, az még jobb)
  • 30 dkg barna cukor
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg krémsajt
  • 20 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • csipetnyi só
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db citrom héja

Elkészítés

A diót száraz serpenyőben megpirítom, majd amikor már kellően illatozik, akkor deszkára halmozom és durvára vágom. A répát – amit korábban már megpucoltam – most lereszelem. Egy mély tálba beleöntöm a liszteket, hozzájuk keverem a sütőport, ehhez jön még a fahéj és a só.

Egy másik tálban habosra verem a tojásokat és a cukrot, valamint a vaníliás cukrot. Ehhez a keverékhez adom az olajat. Ha összekevertem, akkor jöhet hozzá a lisztes keverékem, majd homogén tésztává keverem az egészet. Ebbe az elegybe kerül a lecsöpögtetett sárgarépa és a durvára vágott dió. Alaposan összeforgatom a tésztával őket, majd tortaformába töltöm, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.

A kész tortát rácsra teszem, majd miután kihűlt, több lehetőségem is van. Vagy így magában az éhes család elé teszem, vagy fogom, és cukormázzal behúzom a tortát, esetleg félbevágom és egy kikevert, édeskés sajtkrémmel töltve tálalom.

Az utóbbi kettőt még kombinálhatom, miszerint a betöltött tortát még cukormázzal is gazdagítom, de azt hiszem, ebben az esetben végképp el kell vessük az egészséges sütemény illúzióját. A nem túl hideg vajat a sajttal habosra keverem, majd hozzáadom a többi összetevőt. Ha a krémmel bevonom a tortát, akkor egy kis pirított dióval is érdemes megszórni.


SÁRGARÉPA TORTA recepthez kapcsolódó receptek

A kép nem található/var/www/vhosts/www.receptvarazs.hu/

SÁRGARÉPA TORTA

Kerülhet bele marcipán, pirított dió, pisztácia, mazsola, aszalt sárgarépa, aszalt szilva vagy bármilyen más aszalt gyümölcs. A tésztát gazdagíthatjuk kókuszreszelékkel,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés