Serpenyőben sült kardhal mexikói salátával recept

Serpenyőben sült kardhal mexikói salátával

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
4207

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Jellegzetes mexikói ízek kavalkádja ez a fűszeres kardhalszeletekből és sűrű, a híres guacamoléra emlékeztető avókádómártással készült babsalátából álló fogás. Tálaljuk fehér vagy barna főtt rizzsel, vagy a még tökéletesebb mexikói hangulat kedvéért meleg tortillával.
4 személyre

  • só és fekete bors
  • 4 db kardhalfilé
  • 2 db avokádó
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 0.5 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 friss piros csilipaprika kimagozva és összevágva
  • 6 érett hosszúkás paradicsom feldarabolva
  • 1 db lilahagyma apróra vágva
  • 2 limetta (zöldcitrom) leve
  • 6 evőkanál összevágott friss koriander
  • 40 dkg vörösbab-konzerv lecsepegtetve
  • 8 dkg vegyes salátalevél a díszítéshez

Elkészítés

Keverjük össze az olajat a fokhagymával és az őrölt korianderrel, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Kenjük be ezzel a keverékkel a halszeletek mindkét oldalát.

Forrósítsunk fel egy bordás aljú öntöttvas serpenyőt vagy teflonserpenyőt. Süssük a halszeletek mindkét oldalát 3-5 percig vagy amíg épp hogy átsülnek – középen maradjon még enyhén áttetsző, mivel a kardhal túlságosan megsütve kiszárad.

Közben készítsük el a salátát. Hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel az avokádót, és keverjük össze a paradicsommal, a hagymával, a csilipaprikával, a korianderzölddel és a limetta levével. Keverjük hozzá a vörös babot, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Tálaljuk a fűszeres kardhalszeleteket a salátával, és díszítsük vegyes salátalevelekkel.

Tipp:

• Fűszeres kardhalból készíthetünk tortillabatyut is, ehhez a halat sütés után vágjuk kis darabokra. Forgassuk össze még melegen egy kimagozott és vékony csíkokra vágott piros húsú paprikával, valamint a salátával, amelyből a babot hagyjuk ki. Tegyünk hozzá friss salátaleveleket, és csomagoljuk 8 meleg tortillába. • Kardhal helyett használhatunk cápafilét, amely külsőre nagyon hasonlít hozzá. A cápa húsa megsütve meglepően omlós. • A vörös bab helyett használhatunk konzerv csicseriborsót. Ez diófélékre emlékeztető állagot kölcsönöz az ételnek.

Miért egészséges?

• A kardhal gazdag niacinban. Ez a B-vitamin szerepet játszik a sejtekben lezajló anyagcsere-folyamatokban. • Az avokádó gazdag E-vitaminban, amely fontos antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. • A vörös bab megfelelő mennyiségű oldható rostot tartalmaz, valamint B1-, B6-vitamint és niacint. • A friss korianderzöldet a természetgyógyászok gyomorerősítőként ajánlják, és termését is, levelét is javasolják húgyúti panaszok kezelésére.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 460 kcal, fehérje 31 g, zsír 26 g (ebből, telített 5 g), szénhidrát 27 g (ebből cukor 10 g), rost 11 g, B1-, B6-, B12-vitamin, niacin, szelén, C-, E-vitamin, vas, kálium, A-, B2-vitamin, folsav, kalcium, réz, cink


Serpenyőben sült kardhal mexikói salátával

Serpenyőben sült kardhal mexikói salátával

Jellegzetes mexikói ízek kavalkádja ez a fűszeres kardhalszeletekből és sűrű, a híres guacamoléra emlékeztető avókádómártással készült babsalátából álló fogás. Tálaljuk fehér vagy barna főtt rizzsel, vagy a még tökéletesebb…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés