Serpenyős újburgonya fokhagymával recept

Serpenyős újburgonya fokhagymával
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
3602

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Régebben a burgonyát a zsíros húsokkal együtt sütötték. Ma már tudjuk, hogy ugyanolyan ízletes, de sokkal egészségesebb, ha fűszeres olívaolajban, külön pirítjuk ropogósra. Ebben a receptben sült fokhagymagerezdek teszik igazán ínycsiklandóvá.

4 személyre

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 8 db nagy fokhagymagerezd héjában
  • 3 db vastag, hámozatlan szelet gyömbér
  • 1.5 kiskanál édeskömény
  • 1.5 kiskanál kömény
  • 1.5 kiskanál kurkuma
  • 67.5 dkg apró kockákra vágott rózsaburgonya
  • 4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé

Elkészítés

Egy nagy teflonserpenyőben, lassú tűzön felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a fokhagymát, a gyömbért, az édesköményt, a köményt és a kurkumát, majd 1 percig pirítjuk.

Hozzáadjuk a burgonyát, és jól megrázogatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen érje a fűszerkeverék. Néhány percig pirítjuk, amíg a burgonya már kezd megbarnulni. Ráöntjük a vizet, lefedjük, és időnként megrázogatva körülbelül 30 percig sütjük, amíg megpuhul.

Kivesszük a gyömbért (már nem lesz rá szükség). A citromlét a burgonyára csurgatjuk. A héjukban sült fokhagymagerezdeket külön tálaljuk, így mindenki kedve szerint szedhet a tányérjára.

Tipp:

Olasz sült burgonya: Kihagyjuk a gyömbért, az édesköményt, a köményt és a kurkumát, így 1 1/2 kiskanálnyi oregánóval, ugyanennyi bazsalikommal és 1 kiskanálnyi kakukkfűvel ízesítjük az olajat. Az 1. lépésben a fokhagymával együtt hozzáadunk 1/2 kiskanálnyi őrölt borsot. A rózsakrumpli helyett újburgonyát használunk.

Miért egészséges?

• A fokhagyma és a gyömbér fitovegyületekben gazdag, amelyek erősítik az immunrendszert, és segítenek a betegségek leküzdésében. (A zöldségek, fűszernövények és fűszerek erőteljes színe, íze és illata gyakran annak a jele, hogy egészségvédő vegyületek találhatók bennük.) A burgonya – főleg, ha héjában sült – tele van C-vitaminnal, káliummal, fitovegyületekkel. Még a szénhidrátszegény étrend jegyében sem szabad lemondanunk a fogyasztásáról.

A recept tápértéke:

Energia 150 kcal, zsír 3 g (ebből telített 0,5 g), fehérje 3,5 g, szénhidrát 28 g, nátrium 19 mg (só 0,04 g), élelmi rost 2 g., Hasznos káliumforrás (582 mg)


Serpenyős újburgonya fokhagymával

Serpenyős újburgonya fokhagymával

Régebben a burgonyát a zsíros húsokkal együtt sütötték. Ma már tudjuk, hogy ugyanolyan ízletes, de sokkal egészségesebb, ha fűszeres olívaolajban, külön pirítjuk…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Serpenyős újburgonya fokhagymával recepthez

thumb
Receptvarázs - 2013. június 10.
Kedves Vicus51!
Igen, jól olvastad. :) A sült fokhagymát gyakran sütik héjában, sőt néhány receptnél nem csak 1-1 gerezdet tesznek a sütőtálba, hanem egy egész fokhagymagumót félbevágva. Egyébként főleg akkor érdemes héjában sütni, ha sikerül friss, új és zsenge fokhagymát kapnunk.
janek1 - 2013. június 09.
én mindent megértek de hogy a fenébe nem lehet azt irni 60-70 dkg burgonya mert nem hiszem hogy aki ezt a receptet irta kiméregette a 67.5 dkgrammot
thumb
vicus51 - 2013. június 07.
Jól olvastam,hogy héjastól kell beletenni a fokhagymagerezdet?Bocsánat a kérdésért,de még életemben nem hallottam róla ebbe a formában!