Sertéshús ötfűszerkeverékkel recept

Sertéshús ötfűszerkeverékkel

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
1216

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A keverve sütés, ez a Távol-Keletről származó módszer, nemcsak azért remek megoldás, mert gyorsan elkészül az étel, hanem azért is, mert kevés zsiradék kell hozzá, és a zöldségeket csak rövid ideig kell főzni, aminek köszönhetően megőrzik vitamintartalmukat.

4 személyre

  • 40 dkg sertés szűzpecsenye
  • 25 dkg kínai tojásos meteélt
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd nagy fokhagyma, összezúzva
  • 1 evőkanál ötfűszerkeverék
  • 30 dkg hüvelyes cukorborsó
  • 2 db nagy piros húsú paprika (vagy 1 piros és 1 sárga), kicsumázva és vékonyan felszeletelve
  • 1.2 dl forró zöldségalaplé
  • só és fekete bors
  • friss korianderzöld

Elkészítés

A szűzpecsenyét 5 mm vastag szeletekre, majd a szeleteket 5 mm-es csíkokra vágjuk. Lefedjük, és egy időre félretesszük.

A tésztát forrásban lévő vízben 4 perc alatt kifőzzük, illetve a csomagoláson lévő utasítás szerint főzzük vagy áztatjuk. Leszűrjük, és félretesszük.

Amíg a tészta fő, felforrósítunk egy wokot vagy egy nagy, vastag fenekű serpenyőt. Beleöntjük az olajat, és körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy az olaj egyenletesen bevonja, majd beletesszük a hagymát és a fokhagymát. 1 percig kevergetve sütjük. Rászórjuk az ötfűszerkeveréket, és még 1 percig pirítjuk.

A csíkokra vágott húst a serpenyőbe dobjuk, és 3 percig keverve sütjük. Hozzáadjuk a hüvelyes cukorborsót meg a paprikát, és még 2 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, jól elkeverjük, és felforraljuk.

Végül a tésztát a wokba tesszük, és az egészet jól összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és a korianderzölddel díszítve azonnal tálaljuk.

Tipp:

• Az étel zsírtartalmát még tovább csökkenthetjük, ha csak 25 dkg sertéshúst használunk, amelyet 25 dkg kemény tofuval egészítünk ki. A tofut lecsepegtetjük, 2,5 cm-es kockákra vágjuk, és a 4. lépésben a borsóval meg a paprikával az ételbe tesszük. Az alaplével együtt 2 evőkanál világos szójaszószt is adunk hozzá. Ha vegetáriánus fogást készítünk, a sertéshús helyett 45 dkg lecsepegtetett és kockára vágott kemény tofut, valamint 15 dkg brokkolirózsát használunk. Mindkettőt a 4. lépésben, a borsóval és a paprikával tesszük az ételbe, a tésztával pedig hozzáadunk 10 dkg babcsírát.

Miért egészséges?

• A paprikát a viaszos héja megvédi az oxidációtól, és megakadályozza, hogy veszítsen C-vitamin-tartalmából a tárolás ideje alatt. Ennek köszönhetően C-vitamin-tartalma még több héttel a betakarítás után is magas. A serpenyőt nemcsak azért forrósítjuk fel először olaj nélkül, hogy a hozzávalók ne ragadjanak le, hanem mert így kevesebb olajra van szükség. A kínai tojásos metélt kiváló összetett-szénhidrát-forrás, ráadásul még fehérje is van benne. Amikor magas C-vitamin-tartalmú nyersanyagokkal együtt fogyasztjuk, mint amilyen például a paprika, a szervezet képes hasznosítani a benne található vasat is.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 467 kcal (1947 kJ), fehérje 34 g, zsír 13 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 58 g, (ebből cukor 12 g), rost 6 g, A-, B1-, B6-, B12-, C-, E-vit., niacin, cink, B2-vitamin, folsav, kálium, kalcium, vas, szelén


Sertéshús ötfűszerkeverékkel

Sertéshús ötfűszerkeverékkel

A keverve sütés, ez a Távol-Keletről származó módszer, nemcsak azért remek megoldás, mert gyorsan elkészül az étel, hanem azért is, mert kevés zsiradék kell hozzá,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés