Sertéspörkölt medvehagymás galuskával recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
A galuska így nem csak jó ötlet, de ízletes köret is.
- 0.5 kg sertéscomb
- 5 evőkanál olaj
- 2 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb tv paprika
- 1 db paradicsom
A galuskához:
- 3 db tojás
- só
- 2 dl víz
- 30 dkg liszt
- 5 dkg medvehagyma
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra. Az előkészített húst 2 cm hosszúságú kockákra vágjuk, a paprikát és a paradicsomot úgyszintén.
A felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a vöröshagymát. A tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Keverjük el, majd öntsük fel egy kevés forró vízzel. Ezt az alapot forraljuk fel, majd amikor már alig van rajta víz, tegyük rá a kockázott húst. Sózzuk meg, és a legnagyobb hőfokon pirítsuk. Minden pörkölt alapja az, hogy előbb lepirítsuk a húst, majd kevés vizet adjunk hozzá.
Az első lepirításnál szórjuk meg a húst őrölt köménymaggal és adjunk hozzá zúzott fokhagymát. Ezután fedő alatt pároljuk, miközben többször zsírjára pirítjuk, ilyenkor mindig egy kevés vizet öntünk rá.
Készre párolás előtt adjuk hozzá a maradék paprikát és a paradicsomot.
A galuskához először is tegyünk fel sós vizet egy lábosban forralni. Egy keverőtálba lisztet öntünk, és sózzuk, majd a tojásokat üssük bele. A medvehagymát és az olajat aprítóba pépessé veretjük, és így keverjük a lisztbe. Annyi vízzel dolgozzuk össze, hogy túl kemény ne legyen. Azonnal szaggassuk ki, amint a víz forr. Közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. Akkor jó, ha a víz felszínére jönnek, még 1 percig hagyjuk, szűrjük le, majd hevítsünk vajat egy edényben, és abban forgassuk meg őket.