Slambuc recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 45 perc
Megnézték: |
A slambuc a XVII. századtól a szegény ember eledele volt. A legapróbb földecske is biztosított gazdája számára mindent, ami ehhez az ételhez kellett. Egyszerűen és elég gyorsan el lehetett készíteni bárhol szabad tűzön, egy bográcsban.
- 60 dkg füstölt szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 marék házi kockatészta (kb. 40 dkg) lehetőleg 8 tojásos
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kg burgonya
- só, ízlés szerint
A tálaláshoz:
- egy kevés füstölt szalonna
Elkészítés
A füstölt szalonnát felszeleteljük, a fokhagymát és a vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, majd finomra aprítjuk. A burgonyát is előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk és kis kockákra vágjuk.
A bográcsot alaposan felhevítjük, beletesszük a szeletekre vágott szalonnát, megpirítjuk, majd kiszedjük.
Az apróra vágott fokhagymát és hagymát a szalonnazsíron megpirítjuk, majd megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a burgonyát, azután megsózzuk. Kevés vizet öntünk hozzá, és lassú tűzön elkezdjük főzni, közben néhányszor megkeverjük.
Nagyjából 10 perc forrás után hozzáadjuk a száraz kockatésztát, és ugyanannyi vízzel leöntjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ezután már csak egyszer szabad megkeverni.
A slambucot lassú tűzön főzzük, a bográcsot időnként körbeforgatva, hogy az ételt mindenhol egyenletesen érje a hő. Amikor a tészta megfőtt, a vizét elforrta, és pirulni kezd, nagyon oda kell figyelnünk, mert könnyen odaég.
Ha elkészült a slambuc, tányérokba szedjük, és füstöltszalonna-szeletekkel tálaljuk.
A recept tápértéke:
919 kcal (3845 kJ), 20 g fehérje, 61 g zsír, 70 g szénhidrát