Slambuc recept

Slambuc
3.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
dne.eszter

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
3498

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezt az ételt nyáron bográcsban szoktam csinálni. Régen amikor apu még élt, mindig ő csinálta a családnak. Amikor otthon volt a család Ő mindig főzött nekünk slambucot. A slambuc a Hortobágy és környéki emberek ismert és igen kedvelt étele. Valamikor a hortobágyi csikósok kedvelt eledele volt. Olyan slambucot amilyet az apu csinált, már sosem fogok enni, mert bármennyire is sikerül az enyém, az íze mégis más.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • vasfazék
  • 2 kg krumpli
  • 1 kg száraztészta
  • 30 dkg sós vagy füstölt szalonna
  • víz

Elkészítés

Gyújtsd meg az akácfából rakott tüzet az udvari főzőhelyen. Amikor már jó parázs van, (mert a slambucot csak parázson lehet főzni) akkor a vasfazékba tedd bele a kockára vágott szalonnát és olvaszd ki a zsírját.

Amikor a szalonna szépen megpirult, szedd ki a tepertőt a zsírból és tedd bele a vékony apró kockára vágott burgonyát, forgasd meg a zsírban pár percig, utána öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Tegyél bele sót, és főzd meg félpuhára. A tetejére tedd a száraztésztát (lebbencs) és öntsd fel annyi vízzel amennyi ellepi. Innentől kezdve nem szabad kavarni az ételt, mert leragad, csak rázogatni lehet.

Amikor már elfőtte a vizet és a tészta kezd dagadni akkor leveszed az állványról és a bogrács fülét két szélén fogd meg és óvatosan rázd meg, hogy a tészta megforduljon a bográcsban. Tedd vissza bográcsot a gyenge tűzre, és ezt a rázogatást és átfordítást pontosan 32-szer kell elvégezni, akkor van kész a slambuc, és ekkor vedd le a tűzről.

A kisütött tepertőt szórd a tetejére kicsit nyomkodd bele és már lehet is enni.


Slambuc recepthez kapcsolódó receptek

Slambuc

Slambuc

Ezt az ételt nyáron bográcsban szoktam csinálni. Régen amikor apu még élt, mindig ő csinálta a családnak. Amikor otthon volt a család Ő mindig főzött nekünk slambucot. A slambuc…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Slambuc recepthez

rekka - 2011. augusztus 02.
az igazi slambucba igenis kell piros őröltpaprika,paradicsom.zöldpaprika!! Az öreg lebbencs annyiban különbözik a slambuctól,hogy nincs benne szalonna és finom szaftos leve van,míg a slumbuc szárazabb!
dne.eszter - 2011. május 22.
Legközelebb ha főzöd, próbáld ki ezt a receptet, ez az igazi hortobágy környéki slambuc :)
dne.eszter - 2011. május 22.
Az igazi slambucba sosem kell pirospaprika, zöldpaprika, meg paradicsom sem. Amiről te beszélsz az valószínüleg az öreglebbencs. :)
Erődi Erzsébet - 2011. május 19.
Örölt pirospaprika nem kell bele ? Az én Édesanyám is alföldi lány volt, onnan hozta a receptet, abba szezonban tett kevés zöldpaprikát és paradicsomot is, de édes-nems pirospaprikát mindig. A kedvencem.