Slambuc recept
Beküldő: András bá Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Nyár, kert, alkony, barátok. Megéheztünk. Akkor bográcsoljunk egy slambucot. Vagy ha így jobban tetszik öhömöt, Mindegy minek nevezzük, ez a régi pásztorétel akkor is fenséges.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 1 kg burgonya (hámozott)
- 25 dkg lebbencstészta
- 30 dkg füstölt kolozsvári szalonna
- 3 fej vöröshagyma
- 1 db kisebb csöves paprika
- 1 db paradicsom
- ízlés szerint pirospaprika
- só
Elkészítés
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és a bográcsban kiolvasztjuk a zsírját. Beletesszük az apróra vágott hagymát és aranysárgára pirítjuk. Ekkor beledobjuk az apróra tört lebbencstésztát, és tovább pirítjuk.
Mikor a lebbencs is szép aranybarna színt kapott, beledobjuk az apróra vágott csöves paprikát és a szintén apróra vágott hámozott paradicsomot. Megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk és beleszórjuk a kockára vágott burgonyát. Jól összeforgatjuk és lefedve, minimális tűz felett a burgonya megpuhulásáig főzzük. Keverni nem szabad, (vagy nagyon óvatosan) inkább csak rázogassuk.
Nem baj, ha kicsit lepirul, az csak javítja az ízét. Friss kenyérrel, kovászos uborkával fogyasszuk.. Utána egy könnyű száraz fehérbort ajánlok, de egy gyöngyöző pohár hideg sör is jó választás. (A kép nem saját, illusztráció.)