Somlói galuska recept

Somlói galuska
4 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
darazsilona

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
20673

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Vaníliás piskóta:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál vaníliás cukor

Kakós piskóta:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál kakaó

Diós piskóta:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál darált dió

Vanília krém, rumos cukorszirup, csokoládéöntet:

  • 6 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 16 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 0.5 dl rum
  • 2.5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 8 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 kávéskanál liszt
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 evőkanál rum
  • darált dió, mazsola, kakaópor a tetejére
  • tejszínhab

Elkészítés

A fenti piskótákat hagyományos módon megsütjük a különféle adalékokkal.

2 tojásfehérjét felverjük, belekeverjük a cukrot, keményre verjük, majd végén beleszórjuk a lisztet, a többi adalékot és összekeverjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és egymás után a 180 fokon előmelegített sütőben, kb. 10 percig sütjük őket. /tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsültek-e/ A kész piskótákat kihűtjük.

Vaníliakrém:

2 tojássárgáját kikeverjük a cukorral,a vaníliás pudingporral, és a 3 dl tejjel. A maradék tejbe beleöntjük a 2 csomag vaníliás cukrot, felforraljuk és összefőzzük a kikevert pudingos masszával. Ha kész, belekeverjük a 2 tojás keményre vert habját.

Rumos cukorszirup:

4 dl vizet a 15 dkg cukorral felforraljuk, és tűzről levéve beleöntjük a ½ dl rumot.

Csokoládéöntet:

A csokoládét a tejbe tördeljük, és felforraljuk.

A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd beledolgozzuk a lisztet, a kakaót és a rumot. Ha kész, egy kevés forró csokoládés tejjel simára keverjük, majd a többi tejhez öntjük. Élénken kevergetve felforraljuk, hogy mártásszerűen besűrűsödjön.

Összeállítás:

Ezután az összes hozzávalót az asztalra tesszük és a következő módon rakjuk össze: olyan mély tepsit készítünk elő, amelybe a piskótalap egészben belefér (de legalább négyszer magasabb legyen, mint a piskóta). A tepsi aljára tesszük a vaníliás piskótát.

Meglocsoljuk a rumos cukorszirup egy részével és rákenjük a vaníliakrém egyharmadát. Meghintjük a dió és a mazsola felével, majd ráfektetjük a csokoládés piskótalapot. Ezt meglocsoljuk a rumos cukorsziruppal, rákenjük a vaníliakrém második harmadát. Ismét meghintjük dióval és mazsolával, ezután ráborítjuk a diós piskótát. Rásimítjuk a maradék krémet és kakaóporral megszórjuk.

Alufóliával letakarjuk és a hűtőszekrényben kihűtjük. (Három napig is eláll.) Tálalás előtt evőkanállal vagy fagylaltadagolóval desszertes tányérokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejszínhabot nyomunk, amit leöntünk csokoládéöntettel.


Somlói galuska recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Somlói galuska recepthez

syssiee - 2010. május 12.
Imadnivalo! A legfensegesebb edesseg...