Somlói galuska recept

Somlói galuska
4 11

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
3931

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Magyarország „édesség listáját” a Somlói galuska vezeti. Igen sokféle változatával találkozhatunk. Az általam készített, és feltett édesség receptjét, már jó régen, egy kollégám feleségétől kaptam, természetesen, kóstolás után. A recept szerint elkészített édesség nem olcsó, de igen finom, és egy nagy család igazi karácsonyi, vagy bármilyen ünnepi asztalának méltó fogása lehet.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A piskótákhoz:

  • 75 dkg porcukor (3x25 dkg)
  • 12 db tojás (3x4 db)
  • 3 db citrom
  • 12 evőkanál forró víz (3x4 evőkanál)
  • 60 dkg liszt (3x20 dkg)
  • 3 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál kakaó (jó minőségű)
  • 10 dkg darált dió

Az alapöntethez:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 2.5 dl víz
  • 0.5 db rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db narancs reszelt héja

Vanília krém és csoki öntet:

  • 1.5 adag főzött, vagy hidegen kikevert vanília puding, az előírás szerint
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 25 dkg cukor
  • 1.5 dl víz
  • 0.5 db rumaroma

Töltelék:

  • 10 dkg darált dió
  • baracklekvár
  • 1 kávéskanál kakaópor
  • 8 dkg mazsola (áztatott)
  • 4 dl tejszínből hab

Elkészítés

Elkészítés: 3 féle piskótát sütünk, egy sima, egy kakaós, és egy diós. A sima, az alaptészta. Alaptészta: 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, egy citrom leve, reszelt héja, összekeverve, majd egyenként a négy evőkanál forró víz, jól kikeverve, majd beleszitálni a sütőporral összekevert lisztet, és a végén a négy tojás felvert habját. Papírral bélelt tepsibe megsütjük.

A második tészta: alaptészta, + kettő teáskanál kakaó. A harmadik tészta: alaptészta + 10 dkg darált dió ( helyettesíthető 3-4 kanál dejóval)

Az alapöntet elkészítéséhez a hozzávalókat összeforralni, majd három részre osztani. A csoki öntethez valókat, gőz fölött összeolvasztani, majd átforralni.

Az édesség összeállítása: az alaptésztát meglocsoljuk az alapöntet egyharmadával, megkenjük a vanília krém felével, megszórjuk a darált dió és a mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós lapot, szintén meglocsoljuk a második harmad alapöntettel, következik a vanília krém másik fele, ismét dió és mazsola, majd a harmadik, diós piskóta következik, melyet szintén meglocsolunk az utolsó adag alapöntetünkkel. Ezután a tésztát megkenjük finom házi baracklekvárral, majd a tetejére hintjük az egy kávéskanál kakaót.

Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kavalkádja jól összeérjen. Tálaláskor kisebb kockákra vágjuk, szépen tányérra halmozzuk, mintha hegyet építenénk, meglocsoljuk a csokiöntettel, és tejszínhabbal díszítjük. Állítólag a nevét a Somló hegyről kapta. Jó étvágyat kívánok hozzá!!


Somlói galuska recepthez kapcsolódó receptek

Somlói galuska

Somlói galuska

Magyarország „édesség listáját” a Somlói galuska vezeti. Igen sokféle változatával találkozhatunk. Az általam készített, és feltett édesség receptjét, már jó régen, egy kollégám feleségétől kaptam, természetesen, kóstolás…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Somlói galuska recepthez

thumb
vajdamarta - 2011. október 21.
ÖTÖS!!!
thumb
ibi1950 - 2011. október 20.
Köszönöm "evi1979" Üdv.:ibi1950
evi1979 - 2011. október 20.
Szerintem meg jó a recept ne foglalkozz senkivel,tudod ízlések és pofonok különbözőek.Miért ne lehetne benne mogyorókrémes rudacska díszítésül?
Lindi - 2011. október 18.
Volt szerencsém ma megkóstolni mogyorókrémes ostyástól. Mennyei volt!!!! Ezt a 17 hónapos lányom is így gondolta :) Le a kalappal!
Melitta - 2011. október 17.
Azért kíváncsi lennék, melyikük utasítaná vissza, ha megkínálnák vele, vagy melyikük hagyná ott az első falat után az "ízek harmóniája" miatt...
Julika - 2011. október 17.
A mogyokrémmel töltött disz tényleg nem jó, mert ha megnézzük van benne dió, kakaó, vanilia, citrom, rum, narancs, étcsoki, baracklekvár, mazsola, tejszinhab, ez 10 összetevő a liszt és a cukor mellett. Az izek harmoniája már 4-5 féle összetevőnél kijönnek, nem szabad ilyen sokat belerakni. Egyébként jól néz ki a mogyorókrémes rudacska, de egy sima fagyinál ez mutat, de nem diófagyinál, itt a tejszinhab untig elég kell, hogy legyen. Egyébként az igyekezet megvolt benne, az dicséretes, legközelebb már ezeket figyelembevéve is jó lesz.
Jani - 2011. október 17.
T. Fazekas Gézáné! Önnek igaza van.
thumb
ibi1950 - 2011. október 17.
Kedves Fazekas Gézáné! Elnézés kérek, de én nem a saját receptemet védem, hiszen nem is az enyém, én is mástól tanultam. Amennyiben figyelmesen elolvassa a hozzászólásomat, én minden olyan feltöltő receptjét védtem, aki feltette, és máris lepontozták. Legyen az a Vajda Mártáé, vagy a "bankiani", esetleg Blahunkáné stb. Aki, meg nem pontozza le, az ne vegye magára, a hozzászólásomat. A "rudak" amik kiállnak a somlóiból, azok mogyorókrémmel töltött ostya, sajnálom, hogy nem ismeri. Az az én szerencsétlenségem, ha nem tudom kellően kitálalni az elkészített ételt, de semmi esetre sem akarom, és nem is szeretném ráerőltetni senkire sem. Még egyszer elnézését kérem. ibi1950
Fazekas Gézáné - 2011. október 16.
Ön, mert a receptje nem tetszik valakinek, mert egyáltalán nem a somloira emlékeztet a foto ezért ostobának tart minket! Köszönöm, ill. Kikérem magamnak!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nincs erről dokument, hogy a receptet ki kell probálni és csak akkor szavazzunk. Nekem már a látvány sem jó, nem igy néz ki a somloi galuska,3 rud áll ki belőle, gyakran eszem, mert szeretem, én nem szavaztam rá, csak ide kattintottam, mert beirt a hozzászolásokba. Ezt tudomásul kellene venni, hogy amit Ön felrak az nem biztosan tetszik, de ettől a recept még lehet tökéletes, bár itt megjegyzem tul bonyolultnak és hosszu leirásnak tünik, sokkal egyszerübb az elkészitése, a látvány nem jó, nem hozza a kedvet az elkészitéshez és ne akarja ránk erőltetni magát, ugyanis azt nézem, és arra szavazok, ami nekem tetszik, de ez nem!
thumb
ibi1950 - 2011. október 16.
Nem értem, hogy emberek hogyan lehetnek ilyen ostobák. Alig feltesszük a receptet, el sem lehet készíteni, máris csak úgy kedvtelésből, vagy unalomból lepontozzák. A lényeg egyébként nem csak a csillagok száma, hanem minél több, és értékes ételrecept kerüljön fel, és mindenki a saját ízlésének, és örömének megfelelően elkészíthesse. Ez a recept kiváló!! Próbálják ki, és utána pontozzanak! ibi1950