Somlói galuska recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Magyarország „édesség listáját” a Somlói galuska vezeti. Igen sokféle változatával találkozhatunk. Az általam készített, és feltett édesség receptjét, már jó régen, egy kollégám feleségétől kaptam, természetesen, kóstolás után. A recept szerint elkészített édesség nem olcsó, de igen finom, és egy nagy család igazi karácsonyi, vagy bármilyen ünnepi asztalának méltó fogása lehet.
A recept hozzávalói ( személyre)
A piskótákhoz:
- 75 dkg porcukor (3x25 dkg)
- 12 db tojás (3x4 db)
- 3 db citrom
- 12 evőkanál forró víz (3x4 evőkanál)
- 60 dkg liszt (3x20 dkg)
- 3 csomag sütőpor
- 2 teáskanál kakaó (jó minőségű)
- 10 dkg darált dió
Az alapöntethez:
- 20 dkg kristálycukor
- 2.5 dl víz
- 0.5 db rumaroma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
Vanília krém és csoki öntet:
- 1.5 adag főzött, vagy hidegen kikevert vanília puding, az előírás szerint
- 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 25 dkg cukor
- 1.5 dl víz
- 0.5 db rumaroma
Töltelék:
- 10 dkg darált dió
- baracklekvár
- 1 kávéskanál kakaópor
- 8 dkg mazsola (áztatott)
- 4 dl tejszínből hab
Elkészítés
Elkészítés: 3 féle piskótát sütünk, egy sima, egy kakaós, és egy diós. A sima, az alaptészta. Alaptészta: 25 dkg porcukor, 4 tojássárgája, egy citrom leve, reszelt héja, összekeverve, majd egyenként a négy evőkanál forró víz, jól kikeverve, majd beleszitálni a sütőporral összekevert lisztet, és a végén a négy tojás felvert habját. Papírral bélelt tepsibe megsütjük.
A második tészta: alaptészta, + kettő teáskanál kakaó. A harmadik tészta: alaptészta + 10 dkg darált dió ( helyettesíthető 3-4 kanál dejóval)
Az alapöntet elkészítéséhez a hozzávalókat összeforralni, majd három részre osztani. A csoki öntethez valókat, gőz fölött összeolvasztani, majd átforralni.
Az édesség összeállítása: az alaptésztát meglocsoljuk az alapöntet egyharmadával, megkenjük a vanília krém felével, megszórjuk a darált dió és a mazsola felével. Ráhelyezzük a kakaós lapot, szintén meglocsoljuk a második harmad alapöntettel, következik a vanília krém másik fele, ismét dió és mazsola, majd a harmadik, diós piskóta következik, melyet szintén meglocsolunk az utolsó adag alapöntetünkkel. Ezután a tésztát megkenjük finom házi baracklekvárral, majd a tetejére hintjük az egy kávéskanál kakaót.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek kavalkádja jól összeérjen. Tálaláskor kisebb kockákra vágjuk, szépen tányérra halmozzuk, mintha hegyet építenénk, meglocsoljuk a csokiöntettel, és tejszínhabbal díszítjük. Állítólag a nevét a Somló hegyről kapta. Jó étvágyat kívánok hozzá!!