Somlói galuska másképp recept
Beküldő: Kecskés Tímea Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Ha ez alapján a recept alapján készítjük el a somlói galuskát, a piskóta nagyon finom, könnyű és habos lesz.
A recept hozzávalói ( személyre)
A hozzávalók
- 6 db tojás
- 6 ek liszt
- 6 ek kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 ek kakaópor
- 1 db tortabevonó
- 1 üveg rumaroma
A krémhez
- 1 cs pudingpor
- 4 db tojás
- 39 ek kristálycukor
- 1.5 l tej
- darált mogyoró
Elkészítés
A tojások sárgáit a kristálycukorral habosra keverjük, majd a lisztet a sütőporral és a kakaóporral összekeverjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.
A cukros tojássárgáját apránként, folyamatosan kavargatva, a fehérjékből készült habhoz adagoljuk, majd ugyanígy járunk el a sütőporral és a kakaóporral elkevert liszttel is. Amikor eldolgoztuk kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. 10 percig erősebb tűznél (5-ös fokozat), majd utána levéve (4-es fokozat), tovább sütjük a piskótát. Kb. 25 perc alatt sül meg.
Közben elkészítjük a pudingot: kevés hideg tejjel elkeverjük a pudingport, ízlés szerint hozzáadunk kristálycukrot (35 ek. cukor elegendő bele). A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a már simára kevert port, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk minimum 1 percig. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni. Addig a piskótánkat körülbelül 2x2 cm-es kockákra vágjuk. (Nem baj, ha kisebb, de nagyobb ne legyen.)
Eközben gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót. Figyeljük, hogy ne égjen meg, mert keserű és csomós lehet.
Ha ezzel is elkészültünk, vegyünk elő 7 db sütikelyhet (vagy poharat), és a felolvasztott csokiból öntsünk mindegyikbe egy keveset. A kelyhek aljára helyezzünk a kockákra vágott piskótadarabokból (kb. 5-7 db), locsoljuk meg mindegyiket egy kevés rumaromával és tegyünk rájuk a pudingból 1-1,5 ek-lal.
A 4 db tojást ismét kettéválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. Mikor már kezd keményedni, 4 ek cukrot és egy kupaknyi átszűrt citromlevet adunk hozzá, majd tovább verjük. Ezt habzsákba tesszük és a süti tetejére nyomjuk. Megszórhatjuk kevés tört mogyoróval (nem sóssal), majd öntsünk rá a maradék csokiból. (A hab a tetején lehet bolti tejszínhab is.)