Somlói galuska másképp recept

Somlói galuska másképp
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Kecskés Tímea

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1985

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ha ez alapján a recept alapján készítjük el a somlói galuskát, a piskóta nagyon finom, könnyű és habos lesz.

7 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 6 ek liszt
  • 6 ek kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 1 db tortabevonó
  • 1 üveg rumaroma

A krémhez

  • 1 cs pudingpor
  • 4 db tojás
  • 39 ek kristálycukor
  • 1.5 l tej
  • darált mogyoró

Elkészítés

A tojások sárgáit a kristálycukorral habosra keverjük, majd a lisztet a sütőporral és a kakaóporral összekeverjük. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük.

A cukros tojássárgáját apránként, folyamatosan kavargatva, a fehérjékből készült habhoz adagoljuk, majd ugyanígy járunk el a sütőporral és a kakaóporral elkevert liszttel is. Amikor eldolgoztuk kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. 10 percig erősebb tűznél (5-ös fokozat), majd utána levéve (4-es fokozat), tovább sütjük a piskótát. Kb. 25 perc alatt sül meg.

Közben elkészítjük a pudingot: kevés hideg tejjel elkeverjük a pudingport, ízlés szerint hozzáadunk kristálycukrot (35 ek. cukor elegendő bele). A maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük a már simára kevert port, és folyamatos kevergetés mellett forraljuk minimum 1 percig. Ha elkészült, kicsit hagyjuk kihűlni. Addig a piskótánkat körülbelül 2x2 cm-es kockákra vágjuk. (Nem baj, ha kisebb, de nagyobb ne legyen.)

Eközben gőz fölött megolvasztjuk a tortabevonót. Figyeljük, hogy ne égjen meg, mert keserű és csomós lehet.

Ha ezzel is elkészültünk, vegyünk elő 7 db sütikelyhet (vagy poharat), és a felolvasztott csokiból öntsünk mindegyikbe egy keveset. A kelyhek aljára helyezzünk a kockákra vágott piskótadarabokból (kb. 5-7 db), locsoljuk meg mindegyiket egy kevés rumaromával és tegyünk rájuk a pudingból 1-1,5 ek-lal.

A 4 db tojást ismét kettéválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. Mikor már kezd keményedni, 4 ek cukrot és egy kupaknyi átszűrt citromlevet adunk hozzá, majd tovább verjük. Ezt habzsákba tesszük és a süti tetejére nyomjuk. Megszórhatjuk kevés tört mogyoróval (nem sóssal), majd öntsünk rá a maradék csokiból. (A hab a tetején lehet bolti tejszínhab is.)


Somlói galuska másképp recepthez kapcsolódó receptek

Somlói galuska másképp

Somlói galuska másképp

Ha ez alapján a recept alapján készítjük el a somlói galuskát, a piskóta nagyon finom, könnyű és habos lesz.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés