Sonkás-brokkolis rétes recept

Sonkás-brokkolis rétes

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
2711

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A sonkás-brokkolis rétesről igazán elmondható,hogy egészséges, tápláló és finom. Mi több, gyors is, főleg, ha fagyasztott réteslapokból készítjük.

2 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A rétestésztához:

  • 3 evőkanál napraforgóolaj és egy kevés a bekenéshez
  • 35 dkg liszt és egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 db tojás
  • 0.25 kiskanál só
  • 5 dkg habtejszín
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 dl tej
  • 15 dkg megolvasztott vaj a bekenéshez, egy kevés a tepsihez

A töltelékhez:

  • 3 db tojás
  • 2 dkg vaj
  • 1.5 kg brokkoli
  • 2 kiskanál citromlé
  • 2 dl főzőtejszín
  • 30 dkg főtt sonka
  • 6 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • fekete bors, só

Elkészítés

Felmelegítünk egy nagy tálat vagy egy lábast. A tésztához a hozzávalókat 1,25 dl tejjel együtt egy másik tálba tesszük, és kézi mixer dagasztókarjával összegyúrjuk.

Ököllel 10 percig erőteljesen dögönyözzük és ütögetjük, 2 cipót formálunk belőle, majd a cipókat beolajozzuk. Rájuk borítjuk az előmelegített tálat, és meleg helyen legalább 30 percig pihentetjük.

Közben a töltelékhez a brokkolit megmossuk és megtisztítjuk, a rózsákat durvára daraboljuk. A sonkát, a bőr és a zsíros részek eltávolítása után keskeny csíkokra vágjuk. A vajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és kissé megpirítjuk benne a sonkát.

A tojásokat felverjük az étkezési keményítővel, a főzőtejszínnel, a parmezán sajttal, a fűszerekkel és egy bő csipetnyi sóval együtt. A brokkolit és a sonkát a tojásos masszába forgatjuk, és az egészet sóval és citromlével ízesítjük.

A sütőt 220 °C-ra (légkeveréses sütő 200 °C, gázsütő 4–5-ös fokozat) előmelegítjük; a tepsit beolajozzuk. A sütő aljára egy forró vízzel teli hőálló tálat állítunk. Belisztezett konyharuhán kinyújtjuk a cipókat, a tésztalapokat kézháttal leheletvékonyra húzogatjuk, majd egy kevés olvasztott vajjal bekenjük.

A tölteléket apránként rákenjük a réteslapokra úgy, hogy a széleket, a felőlünk lévő kivételével, szabadon hagyjuk. A szabadon maradt széleket vízzel benedvesítjük; a réteseket a konyharuha segítségével felgöngyöljük, és a végeiket összenyomjuk, lezárjuk.

A rétesrudakat óvatosan egymás mellé csúsztatjuk a tepsibe, és a tetejüket késheggyel megszurkáljuk.

A tésztát a maradék olvasztott vajjal megkenjük, és a sütőbe toljuk. Összekeverjük a tejet a tejszínnel, kissé megsózzuk, és sütés közben 10 percenként meglocsoljuk a réteseket. 35–40 percig sütjük, ezalatt aranybarnára pirulnak. Az elkészült süteményeket kivesszük, 2-3 percig még a tepsiben hagyjuk, majd 5 cm vastag szeletekre vágjuk.

Lazacos rétes: A tésztát az alaprecept szerint összegyúrjuk és kinyújtjuk. A töltelékhez megtisztítunk 2 csomó újhagymát, megmossuk és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Meghámozunk 4, az előző nap a héjában megfőzött burgonyát, és kis kockákra vágjuk. 25 dkg füstölt lazacot 1 cm vastagon felcsíkozunk. Egy nagy serpenyőben felforrósítunk 2 dkg vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát, majd hűlni hagyjuk. 3 tojást felverünk 1 evőkanál étkezési keményítővel, 2 dl főzőtejszínnel, 1 kiskanál reszelt tormával és 2 evőkanál összevágott petrezselyemmel együtt, majd megszórjuk sóval és borssal. Beleforgatjuk a hagymát, a burgonyát és a lazacot, és citromlével, illetve ha még szükséges, sóval ízesítjük. Megtöltjük a rétest, és a recept alapján kisütjük.


Sonkás-brokkolis rétes recepthez kapcsolódó receptek

Sonkás-brokkolis rétes

Sonkás-brokkolis rétes

A sonkás-brokkolis rétesről igazán elmondható,hogy egészséges, tápláló és finom. Mi több, gyors is, főleg, ha fagyasztott réteslapokból készítjük.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés