Sonkás-kukoricás puliszkatorta recept

Sonkás-kukoricás puliszkatorta

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

65 perc

Megnézték:
1294

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az aranysárga, puha, vajas polenta (puliszka) a zöldfűszerpettyekkel mutatós tortaalap, amelyet mustáros-tojásos krémmel elkevert, kockára vágott sonkával, brokkolival, bébikukoricával és újhagymával töltünk meg. Melegen, salátával tálaljuk, például blansírozott vajbabbal, amelybe cukkinit szeletelünk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A zöldfűszeres polentához:

  • 15 dkg instant polenta
  • 6 dl csirkealaplé
  • 2.5 dkg olvasztott vaj
  • 2 evőkanál metélőhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva
  • só és fekete bors

A sonkás-kukoricás töltelékhez

  • 25 dkg brokkoli, rózsáira szedve
  • 8 dkg bébikukorica, hosszában félbevágva
  • 20 dkg sovány főtt sonka, felkockázva
  • 3 szál újhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 3 db tojás, felverve
  • 2.4 dl félzsíros tej
  • 1 kisskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál összevágott metélőhagyma a díszítéshez

Elkészítés

A sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat) előmelegítjük. Egy nagy lábasban felforraljuk az alaplét, és lassan hozzáöntjük a polentát, fakanállal folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon össze. Mérsékelt hőfokon addig főzzük, amíg sűrű és csomómentes lesz, de már elválik a lábas falától (5 perc).

Levesszük a tűzhelyről. Belekeverjük a vajat, hozzáadjuk a snidlinget, a petrezselymet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 10 percre félretesszük hűlni.

A polentát belekanalazzuk egy olajjal vékonyan kikent, 25 cm átmérőjű, 4 cm mély csatos tortaformába. Egy fém kanál hátával szétterítjük, hogy beborítsa a forma alját és oldalát. A tortaformát ráállítjuk egy sütőlapra.

A töltelékhez egy lábasban vizet forralunk, 3 percig főzzük benne a brokkolit és a bébikukoricát, majd jól lecsurgatjuk, és belekanalazzuk a polentával bélelt formába. Rászórjuk a felkockázott sonkát és újhagymát.

Összekeverjük a tojást, a tejet és a mustárt, majd tetszés szerint ízesítjük sóval, borssal. Ráöntjük a keveréket a sonkára meg a zöldségekre. Addig sütjük, amíg a töltelék összeáll, és a puliszka szép pirosra sül (35-40 perc).

Tálaláskor óvatosan vegyük ki a tortát a formából. Szórjuk meg metélőhagymával, és melegen tálaljuk.

Tipp:

• Bébikukorica helyett használhatunk konzerv vagy mélyhűtött csemegekukoricát. Vegetáriánus csicseriborsós-kukoricás puliszkatortához a polentát zöldségalaplében főzzük meg, a sonkát pedig 40 dkg lecsurgatott, leöblített csicseriborsóval helyettesítjük. Készíthetünk bresaolás-articsókás puliszkatortát is. A polentát ekkor a petrezselyem és snidling helyett 4 evőkanál apróra vágott, friss bazsalikommal fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni, és amikor már kellően megkeményedett, a kétharmadával kibélelünk egy vékonyan kizsírozott, 23 cm-es tortaformát. Erre jön 10 dkg apróra vágott bresaola (olasz, szárazon puhított nyers marhahús), 2 szeletelt paradicsom és 40 dkg lecsurgatott, konzerv articsóka, félbevágva. 2 tojást belekeverünk 1,2 dl félzsíros tejbe, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a töltelékre. A maradék polentát belisztezett gyúródeszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszúrunk belőle tizenkét 4 cm átmérőjű kört. Ezeket ráfektetjük a töltelékre úgy, hogy egymást részben fedjék. A tortát megkenjük 1 kiskanál olívaolajjal, és megszórjuk 3 dkg reszelt parmezánnal. 180 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat) előmelegített sütőben 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

Miért egészséges?

• A polenta zsírszegény, ezenkívül az összetett szénhidrátok bőséges forrása. Fogyasztása révén teljesítjük az egészséges táplálkozás két alapkövetelményét: együnk kevés zsíros és sok keményítőtartalmú ételt. A sonka különösen jó forrása a B1-vitaminnak, amely elősegíti az energia felszabadulását az olyan, szénhidrátokban gazdag ételekből, mint a polenta. A brokkoli tele van vitaminokkal, köztük sok olyan antioxidánssal, amilyen a B6-vitamin, a folsav és a niacin. Megfelelő forrása még olyan fitovegyületeknek is, amelyek a kutatások szerint védelmet nyújthatnak a mellrák kialakulása ellen.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 369 kcal (1539 kJ), fehérje 25 g, zsír 14 g (ebből telített 6 g), szénhidrát 35 g, (ebből cukor 5 g), rost 5 g, C-vitamin, A-, B12-vitamin, cink, B1-, B2-, B6-, E-vitamin, folsav, niacin, kalcium, vas, kálium, szelén


Sonkás-kukoricás puliszkatorta

Sonkás-kukoricás puliszkatorta

Az aranysárga, puha, vajas polenta (puliszka) a zöldfűszerpettyekkel mutatós tortaalap, amelyet mustáros-tojásos krémmel elkevert, kockára vágott sonkával, brokkolival, bébikukoricával és újhagymával töltünk meg. Melegen, salátával tálaljuk,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés